Härsket statligt kött såldes till Polen

Härsket kött från svenska statens beredskapslager har exporterats till Polen och serveras där på restauranger. Köttet har varit upp till 27 år gammalt.

– Det är utanför vårt handlingsområde för det (köttet) är sålt för länge sedan i befintligt skick, säger Karin Åhl, chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, som sålde köttet till ett svensk företag för vidare export.

Vad menar du med det, befintligt skick?

– Vi var väldigt tydliga med att det som såldes mellan 1999 och 2000 var mellan sju och 20 år gammalt och vi var väldigt tydliga med att det finns en kvalitetsförändring.

I slutet av 1990-talet när riksdagen beslutade att lägga ner beredskapslagren från kalla kriget sålde Jordbruksverket drygt 1,5 miljon kilo kött till ett handelsföretag i Sverige.

Köttkonserverna fick inte säljas inom EU men via mellanhänder hamnade köttet ändå i Polen. Mellan 2006 och 2008 såldes 230 ton köttfärsmix till EU-landet. Enligt prover som tagits i Polen är det svenska köttet ruttet och man kan bli förgiftad om man äter av det.

Den svenska handelsföretaget uppger att det mesta av köttet hamnat utanför EU, i Asien och Afrika.

Enligt Svenska Dagbladet fick köttet säljas inom EU endast som djurfoder. Men det förnekas av Karin Åhl på Jordbruksverket. Det var av konkurrensskäl som köttet inte fick säljas inom EU, eftersom det kunde säljas till underpris, säger hon.

– Det var inte på grund av kvaliteten utan det var handelspolitiskt.

När ni sålde köttet 1999-2000 hade bäst-före-datumet gått ut med flera år. Varför valde man att sälja det ändå?

– Det vet inte jag. Det här är så länge sedan. Vi hanterar inte sådana frågor alls nu och det finns ingen här i dag som var med då.

Vad säger du om att köttet ändå sålts till länder inom EU?

– Det är olyckligt.

Vad kommer ni att göra?

– Vi kommer inte att göra någonting mer än att begära in en redovisning för det som inte är sålt ännu, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

Zana Shiroyi
zana.shiroyi@sr.se