Helikopterrånet

Ökade krav på skydd för värdedepåer

Länsstyrelsen kommer att öka kraven på värdedepåernas lokaler efter det uppmärksammade rånet i onsdags. Länsstyrelsen medger samtidigt att rånet hade kunnat undvikas.

 De nya kraven kommer att gälla skalskyddet på övre våningar och tak i byggnader som håller värdedepåer.

– Vi gör tillsyn redan i dag när det gäller skalskyddet på alla bevakningsföretag. Men vi har ju aldrig varit uppe och kontrollerat taket, det måste jag villigt erkänna, säger Hellena Bäck på Länsstyrelsen i Stockholm.

När Riksbanken för några år sedan lade ut kontanthanteringen på entreprenad, fick länsstyrelserna ansvar för att kontrollera de bevakningsföretag som tog över verksamheten.

Tre företag finns på marknaden, ett av dem är G4S, vars depå i Västberga i Stockholm utsattes för det spektakulära helikopterrånet i veckan.

De tre företagen har ett bra säkerhetsarbete, säger Hellena Bäck. Men den senaste kuppen gör att länsstyrelsen ser över säkerhetskraven på lokalerna. Förutom taket gäller det även de övre våningarna på en värdedepå.

– Tidigare när man kontrollerat skalskyddet så har man varit hårdast på entréplan och lastbryggor, de enda platser där folk verkligen kan ta sig in. Man kollar även fönster och att det är rimligt fasta väggar i byggnaden. Men tre-fyra våningar upp, där det bara är kontorsutrymmen, har vi från Länsstyrelsens sida inte varit lika hårda när det gäller exempelvis larm. Att man tar sig in så högt upp har man inte sett som rimligt, säger Hellena Bäck.

Hade de nya kraven tillämpats sedan tidigare, så hade onsdagens rån kanske inte lyckats, säger Hellena Bäck. Men hon tycker inte att Länsstyrelsen varit för naiv.

– Hade vi gjort det hade de kanske inte kunnat ta sig in via taket. Men har det inte hänt tidigare så tänker man inte på det. Det förefaller ganska osannolikt att man ska spränga sig in vid två ställen via taket.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se