Motstridiga uppgifter om gripna svenskar

Från Pakistan kommer motstridiga uppgifter om de svenskar som greps i landet i slutet av augusti, misstänkta för samröre med terrorgrupper.

Men UD i Stockholm känner inte till att så skett. Och enligt UD förnekar pakistanska myndigheter att kvinnan och barnet lämnat fängelset.

– Mina källor säger att den svenska kvinnan och hennes lilla barn hämtades vid nio-, tio-tiden lokal tid i fängelset, de hämtades av svensk personal och nu är det oklart exakt var de befinner sig.

Men svenska UD har inte bekräftat det där och säger klart och tydligt att kvinnan och barnet inte lämnats över till svensk diplomatisk personal?

– Det kan vara på det visat att de har överlämnats till någon gren av svensk underrättelsetjänst som har varit aktiva nu i det här fallet, de senaste veckorna, på plats i Pakistan och det kan vara så att det pågår någon form av intervju eller undersökning för att klarlägga kvinnans förehavanden. Det fann från pakistansk sida allvarliga anklagelser om samröre med extremister och terrorister så det finns en möjlighet att sådant som svenska utredare gärna vill höra den här kvinnan om.

Men det är också så att pakistanska myndigheter har sagt till svenska myndigheter i Pakistan sagt att de inte har släppts?

– Man får komma ihåg att i Pakistan så finns det ofta spänning mellan Pakistans civila regering den mäktiga militära sidan med spionorganet ISI som är dem som haft hand om det här fallet med de här fångade svenskarna och det kan finnas oklarheter i kommunikationen mellan den civila delen av Pakistans regering och den här pakistanska underrättelsetjänsten.

Göran Dahlquist i samtal med SR:s Asienkorrespondent Nils Horner

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".