H&M lämnar ingen garanti mot barnarbete

Klädjätten H&M kan inte lämna några garantier för att bomullen i deras kläder inte innehåller har plockats av barn. Detta trots att företaget satsat miljoner på ett projekt för att förhindra just barnarbete.

Elisabeth från Solna tycker att det är viktigt att det inte är barn som gjort de kläder hon köper.

– Jag vill gärna att det ska vara vuxna människor från Europa som arbetar på fabrikerna och som har tillverkat kläderna.

Varför tänker du på det?

– Jag tänker på barnen. Jag tycker inte om att se när folk far illa.

2007 kom det fram att H&M:s kläder innehöll bomull som skördats av barnarbetare i Uzbekistan. Kläder i H&M:s butiker kan fortfarande innehålla bomull plockat av barn i Uzbekistan, det beror på att företaget inte kan garantera att deras underleverantörer inte köper in bomull från Uzbekistan.

Nu investerar H&M 40 miljoner i ett projekt i Indien för att förhindra barnarbete. Projektet går ut på att barn som arbetar inom bomullsindustrin i södra Indien ska börja kunna börja i skolan istället för att arbeta.

Chefen för investerarrelationer på H&M, Nils Vinge, säger att de fortfarande jobbar med frågan om etiskt ansvar för de som producerar deras kläder, men de har mycket kvar att göra.

– Vi har i dag ett hundratal personer i koncernen som jobbar enbart med dessa frågor. Tillsammans ser vi att vi gör framsteg men det finns mycket kvar att göra fortfarande.

Enligt en rapport gjord i juni i år av Lobbyorganisationen Environmental Justice Foundation så förekommer det fortfarande barnarbete i bomullsindustrin i Uzbekistan.

Rebecca Attwood jobbar för organisationen, och hon tycker att H&M kan göra mer för att kontrollera sina underleverantörer.

Rebecca Attwood säger att eftersom H&M är de som är de köper in tygerna och slutprodukten kontroll och de borde veta var den kommer ifrån och kunna därigenom välja bort bomull som är plockad av barn.

Dzinan säger att hon inte tänker på var kläderna är gjorda.

– Jag brukar inte tänka på det.

Varför inte det?

– Om jag tycker att de är fina så köper jag dem, jag tänker inte på priset eller vart de kommer ifrån.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".