Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bekymrad generalsekreterare.
Bangkok

Många klimatfrågor olösta inför möte

I dag inleds två veckors förberedande förhandlingar i Bangkok inför klimatmötet i Köpenhamn i december. Förhandlingarna har gått dåligt hittills. Frågorna om bland annat finanisering och utsläppsminskningar är ännu inte lösta. Som ordförande i EU spelar Sverige en viktig roll.

– Så här nära Köpenhamn så är det verkligen viktigt att vi i Bangkok gör framsteg på en lång rad områden. Vi är väldigt oroliga över att den här processen går för långsamt, säger Anders Turesson som är Sveriges chefsförhandlare.

Vilken betydelse har det att USA ännu inte gett något säkert besked om utsläppsminskningar?

– För den internationella förhandlingen så behövs det självklart tydliga besked från USA. Vi måste ha med USA den här gången i en slutuppgörelse.

Att USA och andra rika länder åtar sig betydande utsläppsminskningar kommer att bli avgörande för vilka åtaganden utvecklingsländer är beredda till. Det återstår också att lösa hur mycket industriländerna ska betala för klimatvänliga projekt i utvecklingsländer.

Det finns nu 280 sidor förhandlingstext med en myriad av olika förslag, som ska bantas ner till ett 30-tal sidor.

– Vi börjar närma oss varandra i många viktiga frågor, säger Anders Turesson.

Men kan man slå näven i bordet vid en sådan här förhandling och säga nu får ni se till att det blir ett resultat?

– Rent bildligt, i något skede kanske man måste göra det också. Naturligtvis måste EU nu i Bangkok framhålla att det är nödvändigt att den här processen gör snabbare framsteg än vad man har gjort hittills.

Hur frustrerad blir du när du sitter där vid förhandlingsbordet?

– På en tiogradig skala, så är jag ganska frustrerad, kanske uppåt en sjua eller åtta. Men å andra sidan är det ganska normalt att en förhandling i ett sådant här skede, några månader innan slutförhandlingen faktiskt går knackigt.

Klimatkonventionens generalsekreterare Yvo de Boer är bekymrad och manar nu parterna att se till att man gör framsteg i förhandlingarna i Bangkok.

– Med ett starkt avtal i Köpenhamn har mänskligheten kontroll över sitt öde, om inte kan vi förlora den möjligheten för all framtid. Vi är för nära ett avtal för att förlora nu, säger Yvo de Boer.

Men Anders Turesson befarar att de avgörande stegen kommer att tas mellan den 18 och 19 december.

– Jag tror att den slutliga lösningen får vi under ett nattskift, det vill säga det sista nattskiftet.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".