Förbundskansler Angela Merkel med sin nya koalitionspartner Guido Westerwelle. Foto: Sören Stache/Scanpix.
Efter valet i Tyskland

Hårda FDP-krav i regeringsförhandlingar

Tyskland får en borgerlig regering efter gårdagens val. I dag inleder Angela Merkels Kristdemokrater och Guido Westerwelles liberala parti, FDP, samtalen om hur politiken ska utformas i den nya regeringen. FDP går till förhandlingarna med långtgående krav på exempelvis sänkta skatter.

– Vi vill vara med och regera Tyskland, säger FDP-ledaren Guido Westerwelle. Han talar om ett rättvist skattesystem, partiet kräver sänkta skatter.

Också Angela Merkels Kristliga union har utlovat skattesänkningar i valkampanjen, men inte alls den radikala omläggningen av skattesystemet som FDP vill ha.

Många, även kristdemokrater, anser att det är orealistiskt att över huvud taget tala om skattesänkningar under den kommande mandatperioden.

Tysklands skuldsättning växer snabbt som en följd av den ekonomiska krisen. Det är snarare skattehöjningar som krävs, anser också ekonomer som står Merkels nuvarande regering nära.

Kristdemokraten Merkel har under fyra åren som ledare för en koalition med Socialdemokraterna gått mot mitten. Hon har ofta talat om "social marknadsekonomi".

Men hennes nya partner, Liberalerna och Westerwelle, står mer för marknadsekonomi än socialt tänkande.

Och det kan skära sig på fler punkter än skatterna i regeringsförhandlingarna. Det gäller till exempel liberalernas krav att det ska bli lättare för arbetsgivare att säja upp anställda. Liberalerna vill också privatisera sjukförsäkringen, vilket Merkel sagt nej till tidigare.

Inom Socialdemokratin pågår nu krisbearbetning efter katastrofvalet i går. Många inom partiet är kritiska mot ordföranden Franz Müntefering, än så länge inte mot kanslerkandidaten Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier och Merkel har de senaste fyra åren skrattat och småpratat tillsammans på regeringsbänken.

Men i partiledarrundan i tv såg vi en ny Steinmeier, som inte hade något leende över åt Merkel. Nu väntar oppositionspolitik i förbundsdagen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".