Helikoptern som användes vid rånet i Västberga. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Helikopterrånet dag för dag

Det dramatiska helikopterrånet i Västberga har redan gått till historien som ett av Sveriges mest spektakulära och unika rån. Det var första gången rånare använde helikopter för att komma åt en värdedepå i Sverige.

Onsdag 23 september
Klockan 05:21 på onsdagsmorgonen larmas polisen om att rånare i helikopter landat på taket till G4S:s värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Tre kraftigt beväpnade personer har tagit sig in i lokalen via taket och hissar upp pengar till helikoptern.

Polisen var på plats efter 15 minuter - medan rånarna fortfarande fanns i lokalen. Under tiden polisen avvaktar nationella insatsstyrkans ankomst lyfter rånarna utan bekymmer, med en okänd summa pengar i bagaget. Rånet tog ungefär 20 minuter.

21 anställda på G4S befann sig i lokalen vid tidpunkten för rånet, men ingen ska ha skadats fysiskt.

Polisens arbete försvåras av att rånarna har placerat en väska märkt med ordet ”bomb” vid polisens helikopterbas på Värmdö. Tekniker konstaterar i efterhand att det handlade om en avledningsmanöver.

Helikoptern, som stulits från Roslagens flygklubb, hittas senare övergiven vid Skavlöten i Arninge, norr om Stockholm.

Två personer frihetsberövas och förhörs på onsdagseftermiddagen. Männen har dock ingen direkt koppling till rånet, och släpps senare under kvällen.

Torsdag 24 september
På torsdagen finns fortfarande ingen misstänkt för rånet. För att få hjälp i jakten på rånarna vänder polisen sig utomlands, både till Interpol och Europol.

Polisen jobbar vidare med den tekniska undersökningen och söker bland annat dna-spår i den övergivna helikoptern. Allmänheten lämnar hundratals tips.

Fredag 25 september
Ett större område i Grimstaskogen i västra Stockholm spärras av för att undersöka spår som polisen fått kännedom efter ett tips.

Söndag 27 september
Polisen griper och anhåller flera personer i Stockholmsområdet. De anhållna misstänks för grovt rån samt medhjälp till grovt rån. Åtminstone en av de gripna är sedan tidigare känd av polisen.

Polisen är förtegen om hur många som anhållits, men medger att det är fler än två.

Måndag 28 september
Polisen bekräftar att sex personer anhållits. Alla är män mellan 21-38 år. För fem av dem gäller misstanken grovt rån, för den sjätte medhjälp till grovt rån.

En av de anhålla är en helikopterpilot som utbildats på Roslagens helikopterflyg i Norrtälje, där helikoptern som användes vid rånet stals.

Det framkommer att en serbisk polis, redan i augusti, ska ha tipsat den svenska polisen om planerna på ett större värdedepå-rån med hjälp av helikopter. Det ska ha fått polisen att öka bevakningen av olika värdedepåer och även av sina egna helikoptrar, men insatsen avbröts då inget hände. Det var då rånarna slog till.

Tisdag 29 september
Två av de misstänkta släpps. Misstankarna kvarstår, men enligt polisen finns inte skäl att hålla männen frihetsberövade.

Onsdag 30 september
De fyra männen som suttit anhållna begärs häktade, misstänkta för grovt rån. Tre av männen begärs häktade på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Det gäller till exempel den helikopterförare som har kopplingar till den plats där den helikopter som användes vid rånet stals.

Häktningsförhandlingar inleds i Stockholms tingsrätt. Två män häktas misstänkta för medhjälp till rån. En 29-årig man, som anhållits som skäligen misstänkt för medhjälp till grovt rån, släpps av rätten.

Torsdag 1 oktober
Ytterligare en person häktas av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grovt rån. Därmed är tre av de sex män som greps på söndagen häktade.

Onsdag 21 oktober
Ytterligare två män har anhållits misstänkta för inblandning i rånet.

Fredag 23 oktober
Två av de tidigare anhållna misstänkta helikopterrånarna har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Totalt sitter fem män häktade för rånet.

Måndag 26 oktober
En 31-årig man som varit anhållen i sin frånvaro grips misstänkt för grovt rån.

Torsdag 29 oktober
Den 31-årige man som greps på måndagen häktades.

Tisdag 17 november
En 23-årig man som varit anhållen i sin frånvaro grips misstänkt för delaktighet i rånet. Mannen är tidigare dömd till fängelse i ett år och två månader för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Onsdag 18 november
Ännu en misstänkt, en 31-årig man, har gripits och anhållits.

Fredag 20 november
Inför häktningsförhandlingen drog åklagaren tillbaka sin begäran om att häkta den 31-åriga man som greps på onsdagen.

Den 23-åriga mannen häktas på sannolika skäl, misstänkt för grovt rån.

Utöver de sju misstänkta som sitter frihetsberövade finns tre personer som släppts på fri fot men fortfarande är misstänkta för delaktighet i rånet.

Torsdag 3 december
Ytterligare två män greps misstänkta för delaktighet i helikopterrånet.

Tisdag 8 december
Ytterligare en man, en 33-åring, har anhållits misstänkt för helikopterrånet i Västberga i september. Mannen greps i måndags eftermiddag i en bil på E4 i närheten av Kungens kurva söder om Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".