Folkpartiet:

Försörjningskrav ska inte gälla barnfamilj

Folkpartiet tycker inte att man kan skilja barn från sina föräldrar, och vill därför att barnfamiljer ska undantas om Sverige inför försörjningskrav för flyktingar som vill ta hit sina anhöriga.

Det beskedet gav partisekreterare Erik Ullenhag i dag efter ett extrainkallat möte med Folkpartiets riksdagsgrupp.

– Vi är för ett försörjningskrav men vill inte splittra barnfamiljer, säger Erik Ullenhag.

Varför det?

– Vi har fått en del remisskritik på den punkten vad det gäller just barnfamiljer och det ligger något i att det är viktigt att barn ska får vara tillsammans med sina föräldrar, säger Erik Ullenhag.

Frågan om försörjningskrav har blivit en riktigt knivig fråga för regeringen att lösa.

Försörjningskrav innebär att den som kommer till Sverige måste ha jobb och bostad innan han eller hon får ta hit sin familj.

Migrationsminister Tobias Billström har varit tydlig med att det här förslaget skall genomföras i Sverige. 

Men de fyra regeringspartierna har framförallt varit oense om man kan acceptera ett utredningsförslag om att barn ska kunna vänta så länge som upp till fyra år på att återförenas med sina föräldrar.

Frågan tycks vara mycket känslig i regeringen. Ett färdigt förslag drar ut på tiden. För regeringen gäller det nu att hitta en kompromiss som gör att en proposition inte fälls i riksdagen.

Kristdemokraterna har redan från början sagt att man inte vill splittra barn från föräldrar. Den åsikten finns också bland folkpartister i riksdagen.

I dag diskuterade Folkpartiets partiledning frågan med sin riksdagsgrupp. Enligt partisekreterare Erik Ullenhag står nu riksdagsgruppen bakom linjen att försörjningskrav bör införas men att barnfamiljer inte skall splittras.

Betyder det att Folkpartiet inte accepterar en proposition där man där man inte undantar barnfamiljer?

– Det får vi se. Det är en diskussion mellan och vi försöker undvika att förhandla i medierna men vi känner en oro inför att splittra barnfamiljer, säger Erik Ullenhag.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".