Kina

Lättare för kineser att låna

I Kina har landets riksbank beslutat att ytterligare underlätta utlåningen, bland annat till konsumtion. Samtidigt växer oron för att lånemöjligheterna ska blåsa upp en ekonomisk bubbla, inte minst på fastighetsmarknaden. 

– Vi har inte så många investeringsmöjligheter i Kina säger Duan Yuhui som arbetar för ett svenskt företag i Peking. Och särskilt om avkastningen på börsen är låg eller osäker så väljer folk att köpa fastigheter istället, säger han.

Den kinesiska riksbanken har det senaste året fört en mycket expansiv penningpolitik. Den har bland annat inneburit att utlåning har uppmuntrats starkt. Och det har fört med sig en kraftig uppgång i bostadspriserna. I vissa områden har bostadspriserna stigit med uppåt 30 procent på ett halvår.

Mycket av det är ren spekulation. I Kina betraktas bostäder ofta mer som ett placeringsobjekt än en bostad. Det är inte ovanligt att folk har flera lägenheter och låter dem stå tomma. I flera städer har myndigheterna försökt begränsa prisuppgången bland annat genom att göra det svårare att ta ut nya inteckningar på privatägda hus.

I veckan har riksbanken meddelat att den lätta lånepolitiken ska fortsätta tills vidare. Men den ska riktas om, bland annat genom att underlätta lån till privatpersoner. Konsumentkrediterna ska "utvecklas kraftfullt" skriver Kinas riksbank.

Dessutom ska små och medelstora företag få det lättare att låna. Hittills har lånemöjligheterna utnyttjats alldeles för mycket av stora företag, ofta såna som går med förlust eller som redan har en stor överkapacitet, säger den kinesiska riksbanken i sitt beslut.

Staffan Sonning, Peking
staffan.sonning@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".