Osäkert när avveckling av krisstöd börjar

EU:s finansministrar har fortfarande ingen klar bild av när det går att inleda en avveckling av de  omfattande krisstöd som tvingats fram av den pågående ekonomiska krisen. 2011 har nämnts som en tänkbar tidpunkt. Men ännu är årtalet osäkert.

– Det är naturligtvis så att alla prognoser är osäkra. Det kommissionär Almunia underströk är att kommissionen återkommer med prognoser för både 2010 och 2011 i november. Ser vi då att den här tentativa återhämtningen kommer upp på fast mark så ger det starka skäl att inleda arbetet med att komma tillbaka till god ordning i offentliga finanser, säger finansminister Anders Borg.

Fortfarande är det i hög grad trevande besked och fluffiga svar om när den ekonomiska krisen är över. Och hur de ekonomiska stöden och stimulanserna ska börja avvecklas. Förhoppningen hos EU-ländernas ekonomi- och finansministrar är att det kanske är dags att börja om drygt ett år, alltså under 2011.

Men förutsättningen är att det kommit igång en återhämtning av ekonomin av egen kraft som inte är kopplad till de stora stödpaketen. Det är här som själva utmaningen finns för dem som ska tolka utvecklingen det närmaste året.

Och därför finns än så länge en ovilja att precisera tidpunkten för en avveckling av de finanspolitiska stödpaketen.

Samtidigt är det en önskedröm att börja så fort som möjligt. Skälet är att stödet driver på EU-ländernas budgetunderskott i de offentliga finanserna i en skenade fart och att alla EU-länder nu bryter och kommer att bryta mot EU:s stabilitetspakt med högsta tillåtna underskott på tre procent av BNP.

I flera EU-länder är underskottet mer än dubbelt så stort och i vissa fall kring tio procent. Något som gör att även statsskulden i snabb takt är på väg att bryta mot ännu ett av EU:s krav.

Ursäkten mot regelbrotten är att den ekonomiska krisen kan betraktas som ett undantag från EU:s uppställda mål och att det är därför som finansminister Anders Borg anser att stabilitetspakten än så länge står stark.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".