Palestinier stoppar omstridd Gaza-rapport

Uppdaterad: 06:38
I vad som måste ses som en diplomatisk seger för Israel, har den palestinska myndigheten överraskande dragit tillbaka sitt stöd för den omdiskuterade Goldstone-rapporten om Gazakriget, där såväl Israel som Hamas beskylls för krigsbrott.

Israel reagerade med avsmak när FN-rapporten presenterades för drygt två veckor sedan och har sedan dess bedrivit lobbyverksamhet för att förhindra att den hamnar i FN:s säkerhetsråd och i Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag.

Det var under starka amerikanska påtryckningar som den palestinska myndigheten i natt fattade det överraskande beslutet att dra tillbaka sitt stöd för Goldstone-rapporten.

I går varnade Israels premiärminister att ett antagande av denna rapport vore en dödsstöt för fredsprocessen och att Israel i fortsättningen inte skulle kunna ta några risker för fredens skull ”om vi berövas vår rätt till självförsvar”, som Benjamin Netanyahu sa.

Israels vice utrikesminister sa att "palestinierna kan inte räkna med att prata fred med oss, samtidigt som de attackerar oss i FN".

Enligt internationella uppskattningar dödades 1 400 människor under Gazakriget, de flesta civila. Enligt Israel är siffran lägre, drygt 1 100 döda, varav endast 300 civila. Men vittnesmål från israeliska soldater som uttalat sig anonymt, och palestinier ibland annat Goldstone-rapporten, beskriver hur civila gazabor beskjutits trots att de viftat med vita flaggor och hur den israeliska krigsmakten medvetet förstört fabriker och infrastruktur i Gaza.

Israel, som anser sig ha världens mest moraliska armé, har avfärdat dessa beskyllningar som politiskt motiverade. Den sydafrikanske judiske domaren, Richard Goldstone, har i Israel beskrivits som anti-semit och med undantag för ett fåtal röster, råder det konsensus, från vänster till höger i Israel, om att Goldstone-rapporten är skamlig, djupt ensidig och orättvis.

Fredsnestorn och Nobelpristagaren president Shimon Peres talade om ett historiskt hån och sa att rapporten legitimerar terror, mord och död.

Goldstone-rapporten rekommenderar att anklagelserna mot Israel och Hamas om krigsbrott förs upp i FN:s säkerhetsråd och i Internationella brottmålsdomstolen i Haag, om parterna själva inte inleder trovärdiga undersökningar om dessa påstådda övergrepp.

I och med palestiniernas helomvändning, kommer FN:s människorättsråd i Genève att skjuta upp ärendet, vilket innebär en diplomatisk seger för Israel.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".