Toryledaren Duncan Smith avgår

Den brittiske oppositionsledaren Iain Duncan Smith avgår efter att på onsdagskvällen ha förlorat en förtroendeomröstning i det konservativa Torypartiet. Duncan Smith, som bara haft ledarposten i två år, har ansetts som en misslyckad ledare för det krisdrabbade partiet och röstades bort av partiets parlamentsgrupp.
– Parlamentsgruppen har sagt sitt och meddelandet har kungjorts, och jag kommer att avgå som partiledare så snart en efterträdare till slut har valts, sade Iain Duncan Smith. Erkände nederlag Efter veckor av konspirationer, viskningar och rykten fälldes Iain Duncan Smith till sist på onsdagskvällen och erkände sitt nederlag med värdighet. Men han kämpade in i det sista för att rädda sig kvar på ledarposten. Han sade i ett tal till parlamentsgruppen på onsdagseftermiddagen att de senaste veckorna, när hela landet har talat om hur delar av hans parti försökte bli av med honom, har varit vad han kallade ”en inblick i helvetet”. Fått skulden Duncan Smith har fått skulden för att de konservativa ser ut att gå mot sitt tredje valnederlag i rad och inte har kunnat dra någon som helst politisk nytta av Tony Blairs sjunkande popularitet. Men torypartiets kris och bristande dragningskraft på de brittiska väljarna handlar om mer än ledarens person. En ny bitter ledarstrid, den tredje sedan partiet förlorade regeringsmakten för sex år sen, kan göra splittringen i partiet värre. Någon given efterträdare finns inte, men de konservativas finanstalesman Michael Howard betraktas som favorit. En annan tänkbar kandidat, den tidigare Europaministern David Davis, har redan hunnit meddela att han avstår till förmån för Howard.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista