1 av 2
Här på en gata i Göteborg skedde det våldsamma polisingripandet. Foto: Bo-Göran Bodin/SR.
2 av 2
Johan Liljeqvist. Foto: Privat.

Polisens grepp blev Johans död

24-årige Johan Liljeqvist avled i april förra året efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg. Trots att rättsläkaren konstaterat att han dog på grund av polisingripandet åtalades inga poliser.

Ekot har granskat den nerlagda förundersökningen och kan nu avslöja stora brister i utredningen.

– Det är helt otroligt, man gör tvärtom mot vad man ska göra och ändå får man ingen bestraffning för det. Inte ens en reprimand eller en tillsägelse, säger Mikael Liljeqvist, bror till Johan.

I april förra året dog Johan Liljeqvist vid ett våldsamt polisingripande sedan han sparkat på en bil. De poliser som skulle gripa Johan tryckte ner honom mot marken så hårt och under så lång tid att han slutade andas och avled därefter på sjukhus.

Mats blev vittne till polisingripandet mot Johan.

– De sitter ungefär fyra poliser på honom, med knäna i ryggen och trycker ner honom i backen.

Trots att den rättsmedicinska undersökningen visade att Johans död har samband med polisens ingripande, åtalades inga poliser.

Flera poliser, som höll fast Johan i ett dokumenterat farligt grepp, har överhuvudtaget inte förhörts. En av poliserna namngavs till och med av sina kollegor.

Åklagare Bo Lindgren medger nu efter Ekots granskning att viktiga uppgifter slarvats bort och att hans tidigare påståenden om att alla poliser förhörts inte stämmer.

– Där kan jag väl medge att jag kan ha hamnat galet, säger Bo Lindgren.

När jag pratar med den polisen som ni tror är den första på platsen så säger han att han sa att det var många poliser på plats, ändå har ni inte gått vidare på det?

– Det är en sådan uppgift som jag naturligtvis kanske får anledning att titta på nu.

På polishögskolan i Solna får blivande poliser öva i att sätta på handfängsel på våldsamma personer.

Efter Osmo Vallos död vid ett polisingripande för snart 15 år sedan ändrade svensk polis sina arbetsmetoder och gav ut en ny handbok.

I dag vet alla poliser att det finns allvarliga risker för kvävning om en person ligger på mage med handfängsel på ryggen och tryck på överkroppen. Björn Jacobson är ansvarig för utbildningen på Polishögskolan.

– Alla poliser som har lämnat polisutbildningen de senaste tio, elva åren är i högsta grad medvetna om den här problematiken. Även äldre poliser är det, för det har varit olika former av utbildningsinsatser som har gjorts, så det här vet alla om.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".