Stort svinn tvingar butiksägare att stänga

Svinn och stölder från butiker är ett stort problem inom handeln. Flera butiksägare tvingas stänga på grund av svinnet. Svensk Handel genomför under hösten en omfattande kartläggning.

En som drabbats av stölder är Laila Norling, som är butikschef för en stormarknad på Värmdö.

– Vi hade en förra veckan som försökte stjäla 63 chokladkakor, i sina byxor. Vi har haft oxfiléstölder där man fyller väskorna och har en annan person som öppnar grindarna så att man kan gå rakt igenom. Vi har även haft stölder på byggsidan där man plockar ihop verktyg, elmaskiner och så på vagnar och likaså där har man öppnat grindar och gått rakt ut.

Coop Forum på Värmdö utanför Stockholm har drabbats av många stölder. Svinnet uppgick förra året till 2,5 procent av omsättningen.

Totalt uppgår svinnet i svenska butiker till omkring 16 miljarder kronor varje år. Branschorganisationen Svensk Handel uppskattar att det mesta handlar om externa stölder.

Resten försvinner genom administrativt svinn, produkter som till exempel måste kastas eller till exempel att en anställd råkar lämna tillbaka fel växel. Dessutom stjäl anställda för omkring tre miljarder kronor varje år.

Men siffrorna är inte exakta och handeln har dålig översikt över till exempel vilka branscher som är värst drabbade. Därför genomför Svensk Handel i höst en kartläggning, där svinnet i tusentals butiker ska granskas, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

– Om man bortser från den mänskliga tragedin som gäller vid rån, våld och hot så är stölderna och svinnet det absolut största problemet. Varje svensk betalar 2 000 kronor för svinnet i handeln. Ska man göra något åt svinnet så är det viktigt att man vet var problemen ligger och sätta in rätt åtgärder.

För många butiker blir svinnet ekonomiskt kännbart.

– Vi har regelmässigt butiksägare som få lägga ner verksamheten för att det stjäls för mycket. Under en period så var svinnet på batterier 40 procent, det förstår var och en att det inte går att fortsätta sälja den produktgruppen om det är så högt, säger Dick Malmlund.

– Det är jättemycket pengar, det är flera miljoner för oss bara på det här huset varje år, säger Laila Norling.

Så det blir kännbart?

– Ja, det blir det.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista