Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Filmavtal kan ersättas av statligt stöd

Det blev inget förslag till nytt filmavtal i filmutredningen. I stället föreslår utredaren Mats Svegfors en statlig filmpolitik där höjd moms på biobiljetter ska finansiera svensk film.

Det nuvarande avtalet, där ny film finansieras genom att tv-bolag och biografer betalar in en avgift, löper ut sista december nästa år.

Avtalet har kritiserats eftersom de största intäkterna går till dvd-distributörer och internetoperatörer, som inte är med och betalar avgiften.

, som presenterades på kulturdepartementet i dag, föreslår att det nuvarande filmavtalet förlängs eftersom parterna inte har kunnat enas om ett nytt avtal.

Ett beslut om förlängning av avtalet har ännu inte tagits men utredaren Mats Svegfors sa under dagens presskonferens att han hoppas att en sådan överenskommelse snart ska finnas.

– Om avtalet går ut innebär det ett drastiskt hugg för svensk filmindustri, säger Mats Svegfors.

Som alternativ till nytt filmavtal föreslår utredningen en statlig filmpolitik där höjd moms på biobiljetter ska finansiera svensk film.

Den sexprocentiga biografmomsen höjs från till 25 procent. Samtidigt tas den 10-procentiga avgift, som enligt filmavtalet lagts på biobiljetterna, bort.

Det skulle i princip kompensera de 150 till 170 miljoner kronor som i dag kommer från filmavtalet. 

För biobesökarna innebär det lite högre biljettpriser men för filmproduktionen blir resultatet ungefär detsamma.

Utredaren Mats Svegfors betonade att det nya förslaget ännu inte fått klartecken från politiskt håll.

Han säger också att det råder bred enighet bland parterna om att en tvåårig förlängning av det nuvarande avtalet bör ske.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".