Allt färre flyger med SAS.

Nedåt för SAS även i september

Uppdaterad: 13:05
Flygbolaget SAS totala passagerartrafik sjönk i september med 17,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Den så kallade kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, var oförändrad på 70,6 procent.

Lågkonjunkturen och konkurrensen från lågprisflygbolagen fortsätter att pressa SAS. Det skandinaviska flygbolaget rapporterar en klart negativ utveckling för passagerartrafiken under september.

Intressant nog faller SAS passagerarvolym ungefär lika mycket som passagerartrafiken ökar för lågpriskonkurrenten Norwegian under månaden, omkring 17 procent.

Norwegian är SAS direkta konkurrent på flera flygsträckor. Att de traditionella flygbolagen har svårt att stå emot lågkonjunkturen understryks av att även Finnairs passagerarvolym minskar, dock inte riktigt lika kraftigt som för SAS.

Även den så kallade yielden, intäkten per passagerare, föll för SAS. I augusti minskade yielden med knappt nio procent och även i september väntas en negativ utveckling. SAS pressas alltså från två håll, både när det gäller mängden trafik och intäkten per passagerare.

SAS gjorde en förlust på 1,8 miljarder kronor under första halvåret och genomför just nu ett omfattande besparingsprogram, samtidigt som man försöker övertyga sina anställda om att sänka lönerna.

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".