Brittiska öarnas flygbolag i kris

På de brittiska öarna brottas flygbolagen Air Lingus och British Airways med lönsamhetsproblem, rapporterar vår korrespondent.

Utanför mitt fönster här i London en bit bort har jag inflygningsvägen till Heathrowflygplatsen. Normalt ligger planen som på ett pärlband men just i dag så hänger molnen lågt och det syns inga plan alls.

Och mörka moln är också det som dominerar det brittiska flygbolaget British Airways himmel.

Pengarna rinner ut ur bolaget och för att komma till rätta med miljardförlusterna ska British Airways minska antalet anställda med 1000 personer och ytterligare 3 000 ska tvingas gå ner på deltid. Sammanlagt motsvarar det 1.700 heltidstjänster.

Bolaget överväger också att frysa de kabinanställdas löner under två år.

På grannön Irland brottas Air Lingus med samma problem. Antalet anställda ska minska med 700 och bolaget nöjer sig inte med att frysa lönerna, utan vill sänka lönerna för dem som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden.

Air Lingus kan inte överleva om personalen får betydligt bättre betalt och utnyttjas mindre effektivt än våra konkurrenter, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Närmaste konkurrenten är ju det irländska lågprisbolaget Ryanair, som faktiskt äger 30 procent av aktierna i Air Lingus och har gjort två försök att ta över hela bolaget.

Men det har avvärjts av de andra aktieägarna där irländska staten äger 25 procent och de anställda 14 procent.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".