Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Bo-Göran Bodin/privat. Montage: SR.

Förundersökning mot poliser återupptas

Uppdaterad: 16:16
Efter Ekots granskning av Johan Liljeqvists död i Göteborg förra året kommer nu förundersökningen mot de inblandade poliserna att tas upp igen. Det säger vice chefsåklagare Bo Lindgren, som ledde den första undersökningen.

– Ärendet återupptas av skälet att "ytterligare utredning står att vinna", vilket betyder att det kan framkomma fler uppgifter om man gör lite till i ärendet, säger Bo Lindgren.

Vem kommer att göra den nya utredningen?

– Ärendet kommer att överlämnas till Riksenheten för polismål i Malmö

Så du kommer inte att vara inblandad i den något mer?

– Nej, och skälet till det är ju att jag bedömer att de ställningstaganden jag gjorde i beslutet från 1 juli och det jag beslutade då gör det lämpligt med en annan åklagare.

Det var i april förra året som den 24-årige Johan Liljeqvist dog efter ett polisingripande i Göteborg. Ekot har i flera reportage granskat den nedlagda förundersökningen mot de poliser som grep och tryckte ned Johan så länge mot marken att han senare avled på sjukhus.

Granskningen har visat på flera brister i utredningen mot de inblandade poliserna. Bland annat missade utredaren att förhöra flera poliser som använt ett dokumenterat farligt grepp mot Johan.

De poliser som transporterade Johan till sjukhus lät också bli att försöka återuppliva honom när han blev medvetslös. I strid med polisens egna instruktioner tog de heller inte av honom handfängslet fast han var medvetslös.

Efter att vi uppmärksammat de här bristerna kommer nu förundersökningen att tas upp igen av en ny åklagare vid riksenheten för polismål i Malmö.

Johans mamma Anna Liljeqvist är lättad över att utredningen nu tas upp igen.

– Det känns ju naturligtvis jätteskönt. Det är ju det vi har hoppats på hela tiden,

Hur ser du på det att det nu blir en ny åklagare som kommer att granska det här?

– Det ser jag väldigt positivt på, det gör vi väl allihop, eftersom inte Bo Lindgren, tyckte vi, skötte sitt åtagande. Johan måste få upprättelse och vi måste få lite lugn och ro i våra själar så att vi kan gå vidare med vårt liv - och det kan vi inte förrän locket är på i den här historien så att säga.

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".