Tusentals demonstrerade. Foto: Vadim Ghirda/Scanpix.

Protester hot mot Rumäniens regering

Uppdaterad: 18:04
I Bukarest protesterade minst 20 000 offentligt anställda i dag mot regeringens planer på att frysa deras löner. De kräver att premiärministern och finansministern ska avgå. Det ser nu ut som om nästa veckas misstroendeomröstning mot regeringen kommer att leda till att regeringen i Rumänien faller.

– Vi är emot regeringen och alla dessa makthavare, säger Theodora Badju. Hon är speciallärare och har därför lite bättre lön än sina kolleger.

– Jag får omkring 400 dollar i månaden, men bara för att jag är speciallärare för barn med sociala problem. Vanliga lärare tjänar kanske 200 dollar, säger hon.

På Victoriutorget framför regeringsbyggnaden krävde drygt 20 000 demonstranter regeringens avgång. Särskilt riktas vreden mot premiärminister Emil Boc och mot finansministern. De som protesterade hade rest från hela Rumänien; de tillhör de lägst betalda, lärare, läkare, sjukvårdspersonal och statligt eller kommunalt anställda.

Deras löner ska frysas har regeringen bestämt sig för - allt för att komma i linje med kraven från IMF, Internationella valutafonden, och få ett lån på nära 20 miljarder euro.

Men det vill inte fackförbunden acceptera. Och inne i parlamentet verkade politikerna påverkas av kraven. För i dag ställde sig ytterligare ett parti, Socialdemokraterna, bakom misstroendeförklaringen mot regeringen. Därmed ser det ut som om regeringen kommer att falla på tisdag, när parlamentet ska rösta.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".