Svensk metod kan utrota mårdhunden

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har hittat en effektiv metod för att utrota mårdhunden. Arten kan sprida dvärgbandmask och rädslan är stor för att den ska få fotfäste i Sverige, som den har fått i Finland.

På senare tid har observationer av mårdhund gjorts i Danmark och i norra Norrland pågår en febril kamp för att utrota mårdhunden i Sverige.

Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet hittat en unik metod för att på sikt kunna utrota arten.

Peter Wikström på Jägareförbundet, som är med i forskningsprojektet, sätter upp en rörelsekänslig kamera och ett doftande lockbete för att kunna konstatera om det verkligen är en mårdhund som har rört sig i skogen söder om Piteå de senaste dagarna.

I Finland beräknas uppåt en miljon mårdhundar finnas. I Sverige har de svenska forskarna oskadliggjort ett 70-tal djur det senaste året, framförallt längs Norrbottens kustland, upp mot finska gränsen.

Rädslan för att få en bestående mårdhundsstam bygger på problem med arten i Europa. Där är det tvättbjörnslika rovdjuret flitig bärare av rabies och framför allt den så kallade dvärgbandmasken som via avföring fastnar på bär och kan orsaka leverskador hos människor.

Det stora problemet är att en stam kan växa sig stark på kort tid eftersom mårdhundar föder många ungar, vilket gör att arten lätt får en tät population.

– Man kan jämföra med en räv som också bär på många parasiter och kan sprida dvärgbandmask. Men den har så gles stam, så man räknar inte med att det är någon fara med smittspridningen gentemot oss, säger Peter Wikström.

Enligt de svenska forskarna har man nu hittat en världsunik utrotningsmetod för just mårdhundar. Efter att ett djur fastnat på bild åker jägare ut och fångar och steriliserar det och förser det med en sändare. Sedan släpps djuret iväg för att spåra upp nya mårdhundar som i sin tur kan spåra upp nya djur.

– Det mårdhundar vill är att hitta andra mårdhundar. De som vi har satt sändare på och släppt iväg och som vi har kommit i kontakt med efter ett tag har hittat kompisar. Så det har visat sig vara framgångsrikt, säger Peter Wikström.

Proceduren upprepas och tanken är att mårdhunden på det här sättet till slut ska utrota sig själv. Metoden ska nu gå på export till Danmark, där läget börjar bli akut. Det menar P-A Åhlén som leder det svenska forskningsprojektet.

– De sköt 25 där i fjol. Vi har haft flera möten med danska Naturvårdsverket och då kommer de ju naturligtvis att använda de metoder som vi har tagit fram som fungerar, säger P-A Åhlén vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.


Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".