Fängslad kvinna i Pakistan får åka hem

Uppdaterad: 23:20
Den 19-åriga svenska kvinna som hållits fängslad i Pakistan med sitt lilla barn, misstänkt för terrorsamröre, ska nu få resa hem. Däremot sitter Mehdi Ghezali och en annan svensk man tills vidare kvar i fängelse.

Sveriges ambassadör i Pakistan, Ulrika Sundberg, fick beskedet på onsdagen efter ett möte med inrikesministern.

– De släpper åtalet mot henne för att ha rest in i landet illegalt, och det välkomnar vi. Och sen är det en fråga om praktikaliteter för att få henne att komma iväg, säger Ulrika Sundberg.

Vad händer med männen nu?

– Han skulle ta ett beslut om dem i morgon, men det här var hans första delbeslut, säger hon.

Svenskarna greps i provinsen Punjab i slutet av augusti. De har hållits av Pakistans underrättelsetjänst, ISI, som misstänkt att de planerat att åka till Waziristanregionen och där träffa anhängare till talibaner och al-Qaida. Det är en våldshärjad region där Pakistans militär nu förbereder en stor offensiv.

Men graden av misstankar har hela tiden varit lägre mot den 19-åriga kvinnan. Pakistanska poliskällor har sagt till Ekot att kvinnans roll kan ha varit att avleda misstankar från sällskapet under resan.

På onsdagen valde Pakistans inrikesminister alltså att låta henne också slippa åtal för att ha rest in i landet utan visum, som är ett brott här.

Olika formaliteter väntas nu klaras av snabbt, så att kvinnan och hennes barn kan resa ut ur landet så tidigt som på torsdag eftermiddag.

Nu hoppas ambassadören Ulrika Sundberg att hon snart får träffa Mehdi Ghezali och den andre svenske mannen för ett andra konsulärt besök i fängelset.


Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".