Foto: Bo-Göran Bodin/privat. Montage: SR.
ekot granskar fallet johan

Polisens internutredare mörkade skador

Polisens internutredare har dolt flera av de skador som 24-årige Johan Liljeqvist hade efter det våldsamma polisingripande som ledde till hans död förra året. Det framgår av tidigare sekretessbelagda handlingar, som Ekot tagit del av.

Polisens internutredare dolde flera av Johan Liljeqvists skador, både för hans familj och för journalister.

– När man tittar på det som offentliggörs ur förundersökningen, så kan man ju se att just sådana avsnitt har man alltså valt att mörka, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

– Det är oerhört anmärkningsvärt, alltså. Det är oerhört anmärkningsvärt, säger Dennis Töllborg.

Johan Liljeqvists död har samband med polisens ingripande. Det har rättsläkaren konstaterat. Ändå har ingen polis åtalats.

I somras, när förundersökningen mot poliserna hade lagts ner, lämnades den nedlagda utredningen ut till journalister och till Johan Liljeqvists familj. Men delar av förundersökningen hade tagits bort. Bland annat hade flera av rättsläkarens fynd målats över av polisen.

När nu Ekot har fått tillgång till tidigare sekretessbelagda handlingar framgår att polisen dolde flera av Johan Liljeqvists skador i de papper som lämnades ut till familjen och media.

I originalhandlingarna framgår bland annat att Johan Liljeqvist hade ett stort antal blödningar på kroppen. Han hade också skador på bröstkorgen från batongslag. Och rättsläkaren hade hittat blödningar i ögonen som kommit när polisen tryckte ner Johan Liljeqvist så hårt mot gatan att blodet inte kunde rinna tillbaka till bröstkorgen.

Göteborgspolisen har alltså strukit över skador som kommit från polisingripandet. Men samtidigt har polis och åklagare offentliggjort att Johan Liljeqvist inte hade några skelettskador, att han hade drogen LSD i blodet, och att han hade en förträngning i ett av hjärtats blodkärl.

De här uppgifterna offentliggjordes trots att de inte orsakade Johan Liljeqvists död. Det var det ju polisingripandet som gjorde, enligt rättsläkaren.

– De här hjärt- och kärlförträngningarna, som ju läkarna säger inte har någon som helst betydelse, det är ju bara ett sätt att vara fullständig i utredningen, det lyfter man fram och därmed så insinuerar man ju att bakgrunden till dödsfallet är någonting helt annat än det som rättsläkaren har påstått, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

Den internutredare i Göteborg som jobbat med Johan Liljeqvists fall vill inte kommentera det här.

– Jag tar inte det nu, du får ursäkta, men det är vårt beslut och mitt beslut.

Fast jag skulle ju vilja veta varför ni ändå inte…

– Men du hör vad jag säger, jag gör inte det nu. Nu får du respektera vad jag säger, säger polisens utredare Lars-Göran Berglund.

Efter Ekots granskning har förundersökningen mot poliserna tagits upp igen.


Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".