"Industrin ska vara norm i löneavtal"

Det är den konkurrensutsatta industrin och de stora exportföretagen som även i fortsättningen ska bestämma var ribban ska ligga när nya löneavtal ska förhandlas fram i början av nästa år. Den uppfattningen driver Industrins ekonomiska råd i en ny rapport i dag.

– Det finns inget alternativ egentligen. Den är konkurrensutsatt, det är fortfarande en ganska stor sektor, och det är baserat på en samhällsekonomisk bakgrund, säger Olle Djerf, en av ledamöterna i rådet.

Det är ett par ekonomer och ett par professorer som betecknar sig som oberoende från fack och arbetsgivare, som skrivit den nya rapporten.

De tar inte ställning till om, och i så fall vilket samhällsekonomiskt utrymme det finns för löneökningar, när förhandlingar för runt tre miljoner löntagare drar igång under 2010.

Men att andra grupper än industrin skulle sätta norm för löneavtalen, till exempel tjänstesektorn, det får kalla handen från industrins ekonomiska råd.

– Det tycker vi är en väldigt riskabel väg att gå, om man exempelvis tog en tjänstesektor, som inte är lika konkurrensutsatt, och som kan vältra över sina prishöjningar på konsumenterna. Det skulle kunna leda till en inflationsuppgång, och det drabbar ju övriga sektorer mycket hårdare, som är utsatta för konkurrens. Och då får de ju dra ner på sin sysselsättning och lägga ner verksamheter, säger Olle Djerf.

Under dagen har det kommit fackliga reaktioner på industriekonomernas rapport. Både Transport och Kommunal anser till exempel att industrilönerna kan fortsätta att vara normbildande för andra löner.

En mer öppen fråga är i vilken mån det är centrala eller lokala avtal som ska bestämma de nya lönerna.

– Det får inte vara så att allting ska vara centralt, i form av tarifflönepåslag och lika för alla. Det är ett system som fungerar dåligt.

Vad är nackdelen?

– Då får man inte den här incitamentstrukturen som man vill ha i lönebildningen. Då tar man bort en av lönebildningens viktigaste funktioner, att ge lön efter skicklighet och förtjänst, så att säga, säger Olle Djerf i Industrins ekonomiska råd.


Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".