Rörigt när vårdvalet sammanfaller med pandemin. Foto: Henrik Montgomery, Ingvar Karmhed/Scanpix.

Influensavaccin på väg till Sverige

I morgon kommer den första leveransen av vaccin mot svininfluensa till Sverige. Om tre veckor räknar Socialstyrelsen med att alla som tillhör riskgrupper ska ha kunnat få vaccin.

– Den kommer att landa någonstans i södra Sverige för att sedan packas om och distribueras ut till varje landsting på måndag och tisdag, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.

Vaccinet levereras i lådor om 500 doser. De ska sedan ska fördelas mellan landstingen efter folkmängd, berättar Anders Tegnell på Socialstyrelsen.

– Fördelningen gör speditören som bryter upp de här lådorna när de kommer till Sverige och sedan delar vi upp det i de mängder som respektive landsting ska ha och skickar dem vidare dit.

Landstingen räknar sedan med att börja vaccinera mer eller mindre omgående. De flesta kommer igång under nästa vecka, men i några regioner kan det dröja till veckan därpå. I Stockholm kommer de första sprutorna att ges i mitten på nästa vecka, säger smittskyddsläkaren Åke Örtqvist.

– Jag kan bara tala för Stockholm efter som jag är ansvarig för det. Vi räknar med att vaccinatörerna i Stockholm har vaccinet på tisdag och kan i bästa fall börja vaccinera på onsdag.

I morgon, fredag kommer mellan 600 000 och 700 000 doser av vaccinet, nya leveranser ska sedan komma varje vecka. Efter tre veckor räknar Socialstyrelsen med att alla som tillhör riskgrupper och även sjukvårdspersonal ska ha kunnat få vaccin.

Ingen vet hur många människor som kommer att nappa på möjligheten att vaccinera sig. En opinionsundersökning från tidigare i höst visade att 70 procent tänkte ta en spruta, men sedan dess har smittspridningen av svininfluensan lugnat ner sig väsentligt, säger Stockholms Läns smittskyddsläkare Åke Örtqvist.

– Vi har rätt stort intresse vid opinionsmätningarna men ju lugnare det är desto svårare är det att få människor att tycka att det är viktigt.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".