Silvio Berlusconi avvisar beslutet i författningsdomstolen som en fars. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix
Italien

Berlusconi dömer ut författningsdomstol

En av Italiens högsta domstolar, författningsdomstolen, upphävde i går kväll den immunitet som hittills skyddat landets premiärminister Silvio Berlusconi från åtal. Men Berlusconi själv dömer ut domstolen som ett redskap för vänstern.

Författningsdomstolens beslut innebär att flera rättsprocesser mot Silvio Berlusconi kan återupptas. Själv avvisar han det hela som en fars.

--  Vi ska fortsätta. Rättsprocesserna mot mig är rena farsen. Leve Italien, leve Berlusconi, sa Italiens premiärminister Silvio Berlusconi stridslystet i går kväll.

Han dömde ut författningsdomstolen som ett redskap för vänstern.

Silvio Berlusconi är som en katt med många liv. Han har överlevt gång på gång och undkommit lagen. Frågan är om han ska klara sig även denna gång.

När högerpolitikern för tredje gången blev Italiens premiärminister våren 2008, drev han med sin majoritet i parlamentets båda kamrar omgående igenom denna lag, som hittills har gjort honom immun mot åtal.

Misstankarna att mångmiljardären dels hade mutat den brittiske advokaten Mills att vittna falskt, dels hade skattefifflat, blev därmed aldrig prövade.

Men författningsdomstolen hävde i går skyddet. Grundlagen säger att alla är lika inför lagen, beslutade domstolen, och öppnade därmed dammluckorna igen. Rättsprocesserna kan härmed återupptas, om inte Berlusconi hittar nya räddningsplankor.

Politiskt skakar hans ställning kraftigt, men tills vidare sitter han kvar. Oppositionen, Italiens center-vänsterläger, är alltför splittrat och svagt för att utgöra ett hot.

Däremot har Silvio Berlusconi mer anledning att oroa sig över sina koalitionspartners i regeringen. De två högerledarna Umberto Bossi och Gianfranco Fini stöttade honom i går och ville inte ha nyval, men Lega Nord har tidigare sagt att om immuniteten mot åtal hävs, så lämnar vi kanske regeringen.


Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".