Preskriptionstiden för mord kan slopas

Uppdaterad: 08:05
Tidsgränsen på 25 år för hur länge mord och andra grova brott ska utredas, bör slopas föreslår regeringen.

– Nu när vi har teknisk möjlighet att klara upp brott under mycket lång tid, så är det inte rimligt att människor som till exempel har mördat någon kommer undan beroende på att det har gått en viss tid, säger Johan Pehrson (FP) som sitter i riksdagens justieutskott.

Förslaget som Svenska Dagbladet läst, innefattar alltså alla brott som ger livstidsstraff. Förutom mord handlar det också om exempelvis folkmord, grova folkrättsbrott och terroristbrott. Lagändringen kommer, om den går igenom börja gälla vid halvårsskiftet 2010.

Frågan om att ta bort preskriptionstiden för de grövsta brotten är inte ny, redan den förra regeringen tillsatte en utredning om det, som blev klar 2007. Skillnaden är att det nya förslaget innebär att att lagen även ska gälla bakåt i tiden, för brott som alltså redan har begåtts.

Det skulle bland annat innebära att mordet på Olof Palme kommer att kunna fortsätta utredas och inte preskriberas år 2011.

– Vi ser väldigt lite moraliskt värde i att låta personer som till exempel har mördat någon kunna komma undan bara för att brottet redan är begånget, men preskriptionen fortfarande löper, säger Johan Pehrson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".