kritik mot apotekets it-system

"Företagen får samarbeta för att få råd"

Kostnaden för företagare som vill öppna nya apotek blir flera hundratusen kronor bara i IT-kostnader, eftersom man måste betala för Apotekets IT-system. Socialminister Göran Hägglund uppmanar mindre aktörer att samarbeta.

– Det är en hög kostnad för ett enskilt apotek, men man ska komma ihåg att man måste ha en viss form av infrastruktur för att kunna ingå i systemet och det finns bara en modell i dag. Men jag räknar naturligtvis med att det kan komma nya billigare modeller.

Just nu finns det bara ett IT-system att välja om man vill starta ett apotek, och det är statliga Apotekets system. Prislappen är 300 000 kronor i engångskostnad och en årskostnad på omkring 800 000 kronor.

I Ekonomiekot i går berättade Laila Ibrahim Bengtsson, farmaceut som driver två hälsokostbutiker norr om Stockholm, att hon vill öppna apotek, men att hon avskräcks av kostnaden för IT-system.

– Det är helt omöjligt. Jag får inte ens låna på en sådan budget. Det finns ingen bank som kan tänkas sig att låna ut till mig.

Socialminister Göran Hägglund menar att mindre aktörer får råd genom att samarbeta.

– Då kan man antingen samarbeta med någon annan som kan erbjuda lägre kostnader eller att flera företag slår sig samman och delar på de kostnader som uppkommer.

– Men det är ingen som har sagt någonsin att det här är något som kommer att ske kostnadsfritt utan att sälja de varor som apotek säljer är omgärdat med vissa tydliga bestämmelser och det fordras en stor noggrannhet omkring detta och det ska vi aldrig pruta på.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

i samarbete med SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".