Obama tar fram ny plan för Afghanistan

President Obama fortsatte i natt svensk tid sina överläggningar med den grupp medarbetare som utgör hans närmaste rådgivare när det gäller hur fortsättningen av kriget i Afghanistan ska se ut.

Efter mötet framkom enligt New York Times att Obama och flera av hans rådgivare nu lutar åt att fokuset i kriget ändras, från att se situationen i Afganistan och Pakistan som ett integrerat problemområde, till att mer koncentrerat inrikta sig på att oskadliggöra al-Qaida i Pakistan. Man skulle då också bestämma sig för att talibanerna i Afghanistan inte utgör ett direkt hot mot den amerikanska säkerheten.

Tidningen citerar vad den kallar höga tjänstemän inom Vita huset och uppenbart är att det håller på att framställas ett alternativ till det förslag som den högste amerikanske generalen i Afghanistan, Stanley McChrystal, har presenterat.

McChrystal vill att USA sänder 40 000 fler soldater till Afghanistan för att krigslyckan där ska kunna vända, så här åtta år efter att invasionen inleddes. Enligt uppgifterna i New York Times så skulle den nu föreslagna strategin krävas ett mindre trupptillskott än 40 000.

Inga definitiva beslut är dock fattade, men presidenten själv har tidigare sagt innan beslut om eventuella truppförstärkningar kan göras måste den rätta strategin för kriget läggas fast.

Att skicka fler soldater till Afghanistan är en känslig fråga i USA och många demokrater är motståndare till den idén. Samtidigt utsätter sig presidenten för risken att bli ansedd som obeslutsam av sina politiska motståndare om han inte går sin högste general i Afghanistan till mötes.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".