100 dagar efter kuppen

Parter i Honduras vid förhandlingsbordet

I Honduras togs i går ett första steg mot en lösning på den kris som orsakades av kuppen för drygt 100 dagar sedan. Under överinseende av OAS, de amerikanska staternas organisation, har nu representanter för kuppregeringen och den avsatte Manuel Zelaya satt sig ner i syfte att söka efter en förhandlingslösning.

Samtidigt som förhandlingarna inleddes på ett hotell i huvudstaden Tegucigalpa så använde militär och polis tårgas och gummikulor för att driva bort en grupp Zelaya-anhängare som samlats i närheten av den brasilianska ambassaden, där den avsatte presidenten fortfarande är instängd bakom en järnring av soldater.

Kanske var det ett tecken på att kuppregeringen inte tänker ge efter så lätt, trots att både OAS generalsekreterare, chilenaren José Miguel Insulza, och talesmän för USA:s president Barack Obama, har sagt att situationen är ohållbar och att förhandlingarna helt enkelt måste leda till en lösning.

Insulza betonade också att OAS-delegationen inte kommit för att föra någon allmän debatt, utan just för att söka efter konkreta lönsingar och han slog fast att utgångspunkten för förhandlingarna måste vara det förslag som Costa Ricas president Oscar Arias har lagt fram, och som i stora drag innebär att Manuel Zelaya åtinersätts som president, att det bildas en koalitionsregering där alla inblandade är representerade och att det utfärdas en amnesti både för Zelaya och för kuppregeringen.

Ett avtal i den andan är, menade han, en förutsättning för att det planerade valet den 29 november ska uppfattas som legitimt av det internationella samfundet.

Manuel Zelaya, å sin sida, sade i går att om man inte nått en lösning till den 15 oktober, så måste valet ställas in. Lätt kommer det inte att bli. Men ett första steg har i alla fall, till många honduraners lättnad, nu äntligen tagits.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".