Olof Palme mördades 1986
Regeringsförslag

Preskriptionstiden för grova brott slopas

Regeringen föreslår till lagrådet att tidsgränsen för grova brott ska tas bort. Mord och andra brott som ger livstids straff ska inte längre preskriberas efter 25 år, enligt regeringen.

Om förslaget gå igenom är det en oerhört viktig princip som försvinner, säger Henrik Tham, kriminolog vid Stockholms universitet.

– Man kan säga att det är en föreställning om rättsfrid, att någon gång lägger vi ner fallet och lägger det bakom oss. Liksom stater sluter fred och försöker komma över gamla oförrätter finns det skäl att också göra det i sådana här fall, säger han.

Om lagändringen går igenom börjar den gälla halvårsskiftet 2010. Och preskriptionstiden på 25 år försvinner då för mord, men även exempelvis folkmord, grova folkrättsbrott och terroristbrott.

Redan den förra regeringen tillsatte en utredning kring detta som blev klar 2007.

– Det är klart att jag tycker att det är bra att de genomför det förslag som vi tog initiativ till. Det är synd att det har dröjt så länge så att flera brott har hunnit att preskriberas, säger dåvarande justitieministern Thomas Bodström (S).

De nya reglerna är också tänkta att fungera retroaktivt, alltså att även tidigare brott som ännu inte preskriberats kan fortsätta att utredas.

Det innebär bland annat att utredningen av mordet på statsminister Olof Palme, som preskriberas 2011, kan fortsätta vid polisens Palmegrupp.

Detta är rättsligt problematiskt, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, numera förbundsordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund. En gärningsperson har rätt att veta vad som gäller när ett brott begås, säger han.

– Om man då ändrar preskriptionsreglerna med retroaktiv verkan får det till konsekvens att man får ändrade förutsättningar. Det blir inte länge någon preskription som inträffar och det kände inte gärningsmannen till i samband med att gärningen begicks, säger han.

Men då har vi ett spann på 25 år som inte kan få förlängd preskription?

– Det är en negativ effekt av detta om mitt synsätt håller, men i valet mellan olika alternativ när man har med en så pass allvarlig sak som straffrätt att göra där man är ytterst mån om att inte ändra en lag med retroaktiv verkan så får det bli konsekvensen, säger Sven-Erik Alhem.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".