Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svår höst väntar mindre företag

Många småföretag i industrin kan komma att gå i konkurs. IF Metall befarar att framför allt många underleverantörer kommer att gå i konkurs i höst, om ingen kraftig efterfrågeökning kommer inom kort.

– Det är många småföretag som signalerar till oss att den risken föreligger om det inte blir en uppgång inom de närmaste månaderna, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe.

Det IF Metall har fått signaler om från sina lokala avdelningar är att framför allt många små företag inom fordonsindustrin, med fem eller kanske max tio anställda kan vara på väg mot konkurs, många i Småland och Västra Götalandsområdet.

Det är företag som under den kraftiga nedgången inte kunnat göra sig av med personal, utan i stället tagit underskott i sin balansräkning - vilket förstås inte är hållbart i längden.

– Det som behövs är en rejäl ökning av efterfrågan på industrirelaterade varor, säger Anders Ferbe.

Signaler om att konkurser i fordonsindustrin kan vara på gång kommer från flera håll.

Mikael Heinig är koncernchef för Mentor, ett företag som förmedlar kommunikation och information till ett 20-tal branscher. Han säger att medan det vänt i andra branscher har nu industriföretagen mindre pengar än någonsin.

– De har ju knappt så att de kan klara av sina löner, väldigt många företag. De har ju drabbats oerhört hårt i och med att många de större företagen har pressat dem hårt, både med leveranstider och med krediter, så de har helt enkelt inga pengar till att gå på offensiven och de måste först komma i ordning innan de kan börja satsa på framtiden igen. Jag tror att det kommer att ta åtta till tio månader innan många av de här företagen törs börja marknadsföra sig.

Skulle flera mindre företag gå i konkurs drabbar det inte bara de anställda; det får även konsekvenser för andra företag, småföretagens kunder.

– Slår man ut väldigt många små, tillverkande företag, så kommer på sikt de stora tillverkande företagen att få problem med sina leveranser. Där tror jag att det är väldigt viktigt att så att säga inte minst den politiska sfären inser att här kan man, genom att tidigarelägga allt från infrastrukturinvesteringar till andra delar, faktiskt påskynda en uppgång inom industrin, säger IF Metalls vice ordförande Anders Ferbe.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".