Ännu ingen försäljning.

Uppgift om stötestenar i Volvoförsäljning

Volvo Personvagnars vd Stephen Odell tycks vara på väg bort från företaget, när nu en försäljning av Volvo närmar sig. Samtidigt har en annan hög Volvochef gjort en ovanligt uttalande. Det är Doug Speck, chef för Volvo Cars i USA, som inte ser några sentimentala skäl för en försäljning av Volvo.

Doug Speck uttalar sig i en webb-tv-sändning från branschorganisationen Automotive News. Han är chef för Volvo Cars i USA.

– Det finns inga sentimentala skäl att se på försäljningen. Volvo är endast ett av flera varumärken som Ford har köpt och som Ford nu ska sälja vidare, säger han bland annat.

Det är precis som man gjorde med de tre andra varumärkena Aston Martin, Jaguar och Land Rover i numera saligen avsomnade prestigegruppen PAG, Premium Automotive Group.

Gruppen byggdes upp under 1990-talet när mantrat för dagen var att en biljätte kunde ha hur många olika varumärken som helst under ett gemensamt paraplymärke.

Nu är Volvo PV på väg att säljas efter tio år hos Ford, och enligt vad amerikanska affärstidningen Wall Street Journal uppger så tycks affären försenas och försvåras av att en av de utpekade köparna, kinesiska privatägda Geely, inte vill ta med Volvos pensionsåtaganden mot de anställda i affären, och inte heller inventarier och andra viktiga värden som anses avgörande för att få Volvo på fötter igen.

Volvo PV går ju med förlust, över elva miljarder kronor förra året och med fortsatta miljardförluster både det första och andra kvartalet i år.

Den modell som Ford försöker använda är samma som vid försäljningen av Jaguar och Land Rover förra året, nämligen först en överenskommelse om ett försäljningspris och sedan en engångssumma till personalens pensioner i efterhand till köparen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".