1 av 3
Anhöriga fördes bakom ljuset och fick inte ta del av det fullständiga obduktionsprotokollet. Foto: Privat/SR. Montage: SR
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Det vänstra obduktionsprotokollet visades för Johans anhöriga. Det högra dokumentet är protokollet i sin helhet. Foto: SR
EKOT GRANSKAR FALLET JOHAN

Anhöriga vilseleddes om Johans skador

Anhöriga blev förda bakom ljuset efter Johan Liljeqvists död i samband med polisingripandet i Göteborg förra året. Polisens utredare strök över vissa av de delar i obduktionsprotokollet som visade på skador från polisens våld.

Det visar sekretessbelagda originalhandlingar som Ekot har läst.

Johans mamma Anna Liljeqvist och han bror Michael Liljeqvist har först nu fått reda på vilka skador Johan hade.

– Jag kan inte ens föreställa mig hur Johan har känt sig när han har legat där och har blivit utsatt för allt detta. Man mår inte bra helt enkelt. Man mår skit när man får höra och läsa sånt här, säger Johans mamma Anna Liljeqvist.

– Bitarna börjar mer och mer att falla på plats. I ett sånt här samhälle vill man inte bo. Det här är inte Sverige eller Norden eller Europa. Det känns som att man läser om något annat land, säger Johans bror Michael Liljeqvist.

I somras fick de anhöriga ta del av den nedlagda förundersökningen och rättsläkarens bedömning. Men hela obduktionsprotokollet fick de aldrig se.

Polisen hade tagit bort delar som visade på skador som Johan fått av polisens våld.

När nu Ekot fått tillgång till tidigare sekretessbelagda handlingar framgår att Johan hade ett stort antal blödningar.

Han hade skador på bröstkorgen från batongslag och blödningar i ögonen som kommit när polisen tryckte ner Johan så hårt mot gatan att blodet inte kunnat rinna tillbaka.

De här skadorna är alltså nya uppgifter för de anhöriga.

– Det är ju helt ofattbart att vi inte har samma utgångspunkt när vi läser en förundersökning. Att allting inte finns med. Det är inte klokt. Så det är klart att han har försökt mörka det. Han har rent ut sagt mörkat, säger Anna Liljeqvist.

När åklagare Bo Lindgren gav beskedet till familjen att förundersökningen mot polisen skulle läggas ner sa han bland annat att Johan hade ett hjärtfel och att han hade drogen LSD i blodet.

De anhöriga tolkade samtalet som att det hade betydelse för att Johan dog. Men obduktionen hade alltså visat att det var polisingripandet som orsakade Johans död.

Åklagare Bo Lindgren vill inte kommentera vad som sades på mötet med familjen.

Vid det här mötet med de anhöriga som du hade...

– Det vill jag inte kommentera.

...men sa du det? Tog du upp det här med hjärt-kärlförändringarna?

– Jag har ingen kommentar om innehållet i det mötet.

Bo Lindgren vill heller inte svara på frågor om varför han i sitt beslut som skickades ut till media skrev att Johan hade ett hjärtfel. Trots att det var polisingripandet som orsakat dödsfallet.

– Ja, jag skriver ner de uppgifter som jag bedömer ska ingå i det beslutet. Sedan får man ha synpunkter på det.

Men då tyckte du till exempel inte att de här batongslagen eller slagen från knytnävar var tillräckligt intressant för att få plats i beslutet?

– Nej, jag har fattat det beslutet och det har det innehållet. Det kan man granska och det kan man vara kritisk mot. Jag försöker göra mitt arbete, säger åklagare Bo Lindgren.

Efter Ekots granskning har förundersökningen mot poliserna tagits upp igen.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".