Valaffisch för Hamid Karzai. Foto: Farzana Wahidy/Scanpix.

Graverande uppgifter om afghanskt val

Fusket i det afghanska presidentvalet i augusti var av en sådan omfattning att det i några provinser kan ha funnits 100 000 fler röster än röstande. Det visar en hittills hemlighållen kalkyl som har gjorts av FN i Kabul.

Avslöjandet om den konfidentiella kalkylen förstärker trovärdighetskrisen för både valet och FN:s sändebud i Afghanistan.

Från södra Helmandprovinsen räknades 135 000 röster in efter presidentvalet den 20 augusti - 112 000 av dem för den sittande presidenten, Hamid Karzai.

Men FN:s uppskattning av hur många som faktiskt gick och röstade i södra Helmand ligger på maximalt 38 000. En skillnad alltså mellan antal röstande och antal röster på cirka 100 000.

Lika stor skillnad finns i FN:s kalkyl om Kandaharprovinsen. Och i Paktika vid gränsen mot Pakistan är diskrepansen ännu större: där handlade det enligt FN:s uppskattningar om nästan 180 000 fler röster än verkliga väljare.

Gemensamt för alla tre exemplen är att någonstans kring 90 procent av rösterna gick till Hamid Karzai.

Kalkylen, som har gjorts av FN i Afghanistan, var konfidentiell ända fram till i går, när tidningen Washington Post fick tag på den, och den står i centrum för det storbråk inom FN som ledde till att andremannen i Kabul, amerikanen Peter Galbraith, fick sparken av FN förra veckan.

Galbraith förespråkade en hårdare och mer rättfram FN-linje om fusket i det afghanska valet och har anklagat sin chef, norrmannen Kai Eide, för att ha förnekat och tonat ned fuskets omfattning. Bland annat försökte Galbraith förgäves få Eide att lämna över FN:s egna kalkyler till den internationellt sammansatta afghanska valgranskningskommissionen.

Eide försvarar sig med att FN-beräkningarna bara är just beräkningar och att det formellt bara är afghaner som kan klaga till granskningskommissionen och hänvisar till den omräkning och kontroll av suspekta vallokaler som pågår.

Resultatet av den kontrollen kommer nästa vecka.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".