Fallet Johan är inte unikt

Fallet Johan har flera likheter med fallet Osmo Vallo. Vallo avled i samband med ett polisingripande 1995. Efter det tillsatte regeringen en särsklid utredning om polisens agerande, som visade på flera brister.

Mats Svegfors var regeringens utredare och han säger så här i dag.

– Jag är förvånad över att det händer igen. För att internt i polisväsendet och i åklagareväsendet var ju det här oerhört uppmärksammat. För vi var mycket kritiska mot den utredningen som vi då granskade.

Osmo Vallo dödades vid ett polisingripande i Karlstad för 14 år sedan.

I utredningen då begicks flera fel. Bland annat gavs inledningsvis beskedet att dödsorsaken var naturlig och inte en följd av polisens agerande.

Det hölls heller inte tillräckliga förhör med de poliser som var med vid gripandet.

Även justitiekanslern Göran Lambertz ser likheter mellan det fallet och fallet med 24-åriga Johan Liljeqvist, där Ekots granskning visat på flera fel, och där förundersökningen mot de poliser som var inblandade nu har återupptagits.

– Jag tycker att det här verkar väldigt bekymmersamt. Både att det här har inträffat flera gånger att personer har dött under polisingripnaden och att polisutredningen inte tycks ha fungerat som den borde, säger Göran Lambertz.

Vad bör man göra åt det?

– Till att börja med så bör man nog arbeta med förundersökningen förutsättningslöst och riktigt ordentligt nu i det här fallet. Sedan kanske ett tillsynsorgan som JO eller JK behäver titta på hela frågan, så att säga. Hur sköter man den här sortens polisutredningar? Jag tror nästan att det kunde vara bra, säger justitiekansler Göran Lambertz.

Nyligen har en statlig utredning föreslagit en rad förändringar av polisens internutredningar. Syftet var att öka allmänhetens förtroende. Bland annat föreslås internutredarna arbeta i en annan organisation, skild från andra poliser.

Det här gör att chefs-JO Mats Melin på Riksdagens ombudsmän inte tror att det behövs någon särskild granskning av hur polisen klarar sina internutredningar.

Däremot utgår han från att det kommer bli granskningar i just det här fallet med Johan Liljeqvist.

– Jag utgår ifrån att en sådan här sak kommer att leda till klagomål till JO och då ska jag natuligtvis titta på dem, säger chefs-JO Mats Melin.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".