FÖRSLAG FRÅN REGERINGEN

Sexåringar ska få skriftliga omdömen

Regeringen vill nu ändra i skollagen och göra det tydligt att det är tillåtet att ge skriftliga omdömen till elever i förskoleklassen. Omdömena ska få vara betygsliknande.

Miljöpartiets talesperson i skolfrågor Mats Pertoft, är mycket kritisk till förslaget.

– Det blir ju att barnen stämplas väldigt tidigt som icke dugliga. Hur ska de då någonsin orka att växa som människor?

Skolinspektionen tolkar dagens skollag som att det är förbjudet för skolor att ge betygsliknande skriftliga omdömen till elever i förskoleklassen.

Samtidigt har Kammarrätten i en dom angående Haninge kommun slagit fast att lagen inte förbjuder omdömena.

Utbildningsminister Jan Björklund kommer nu att föreslå att det görs tydligare i skollagen att omdömena är tillåtna och att de ska ingå i elevernas personliga utvecklingsplan och att rektorerna får bestämma hur de ska utformas. Samma som för grundskolan.

I riksdagen i dag var Miljöpartiets Mats Pertoft mycket kritisk mot att omdömena ska få utformas som betyg, att 6-åringar kan få ges icke godkänt, IG, som omdöme.

Men utbildningsminister Jan Björklund tror inte att det kommer att ske.

– Jag tror ju inte att de kommer att se ut som riktiga betyg. Däremot så kommer de säkert att innehålla informationen av om lilla Kalle och lilla Lisa har lärt sig läsa eller om de kan bokstavera och så vidare i 6-årsverksamheten. Det är väl information som jag tycker att föräldrarna har rätt till, så det är väl bra.

Mats Pertoft i Miljöpartiet är väldigt kritisk.

– Jo, men Miljöpartiet är ju emot utvärdering i skolan konsekvent. Så det är väl logiskt att de är emot detta också. Men jag tycker att föräldrar har rätt till information om hur det går för deras barn i skolan, också på lågstadiet. Och förskoleklassen är ju numer en del av lågstadiet. Sedan har jag fullt förtroende för lärare och rektorer när de ska utforma den här informationen, att den blir anpassad till elevernas ålder, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".