Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Förordar speciell myndighet.
Fallet Johan

Bodström vill ha oberoende granskning

Uppdaterad: 16:35
Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (S) tycker att det kommit fram så många uppgifter om felaktigheter att han vill ha en oberoende granskning av fallet, på samma sätt som gjordes efter Osmo Vallos död.

– Jag tycker att det ändå har kommit uppgifter om så många felaktigheter att jag tycker att det ska till en oberoende granskning, säger Thomas Bodström.

Vad tycker du är mest upprörande av de uppgifter som har kommit fram?

– Att det är så många fel som har påståtts.

Thomas Bodström vill att en utredning skall granska om polisen har tagit till vara de slutsatser som kom fram efter Osmo Vallos död för snart 15 år sedan, eller om det finns strukturella fel inom polisen.

Thomas Bodström och Socialdemokraterna anser också att det borde vara en speciell myndighet som i framtiden utreder ärenden där poliser är misstänkta för brott och inte som idag en speciell enhet inom polisen.

– Det är för att det alltid blir diskussioner när det gäller poliser som är misstänkta för brott. Det är också så att de poliser som frikänns eller att det inte leder till åtal ofta får höra: "Ja, ja, det är bara för att det är poliser som utreder dig", säger Thomas Bodström.

Enligt justitieminister Beatrice Ask ser man just nu i regeringskansliet över organisationen kring polisens internutredningar och ett förslag från Rikspolisstyrelsen som går ut på att ansvaret för sådana här utredningar, där poliser misstänks för brott, tas från polismyndigheterna och läggs på Rikspolisstyrelsen centralt.

Däremot är hon tveksam till att låta en helt egen myndighet hantera dessa utredningar.

– Många har under flera år lyft tankar om att det ska vara en särskild myndighet och att man behöver göra förändringar. Det har då utretts och remitterats och diskuterats. Och man har kommit fram till att det inte är den optimala lösningen, säger justitieminister Beatrice Ask.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".