Rysslands oljeproduktion slår rekord

Ryssland producerar mer olja än någonsin. Den ryska oljeexporten tjänar framför allt på Opec-ländernas återhållsamhet, trots att priserna på världsmarknaden är lägre än tidigare år. Ryssland är i dag världens största oljeproducent.

I september i år översteg den ryska oljeproduktionen för första gången tio miljoner fat olja per dag.

Statskontrollerade Rosnefts nya oljefält i norra Sibirien bidrar till den ökande produktionen och Ryssland pumpar nu upp närmare 25 procent mer olja i månaden än Saudiarabien, som är tvåa på listan.

De oljeproducerande länderna i sammanslutningen Opec, där Ryssland inte ingår, tog redan för ett år sedan beslut om att minska sin oljeproduktion med över fyra miljoner fat per dag, i ett försök att stoppa det akuta prisfallet.

Opec-länderna har sedan dess hållit fast vid beslutet och världsmarknadspriset har också till viss del återhämtat sig. Sedan årsskiftet har priset ökat med över 50 procent och ligger nu strax över 71 dollar fatet.

I och med Opec-ländernas återhållna produktionsmål har Ryssland lyckats kapa åt sig marknadsandelar och beräknas ha tjänat 20 miljarder dollar på att fortsätta pumpa upp olja när så många andra håller igen.

Men Rysslands position som största producent kan vara tillfällig eftersom landets oljebolag nu skördar frukterna av tidigare års investeringar. Särskilt oljefälten i västra Sibirien ger allt mindre och de stora ryska oljebolagen kommer att få svårt att i samma takt hitta nya fyndigheter att kompensera med.


Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".