Klaus kräver mer.

Tjeckien kräver tillägg i EU-fördraget

Uppdaterad: 17:47
Det ser ut som om EU:s nya fördrag blir ytterligare försenat, på grund av nya krav från Tjeckien. De nya uppgifterna presenterades av nuvarande EU-ordföranden Fredrik Reinfeldt vid en presskonferens i Stockholm.

Den tjeckiske presidenten Václav Klaus kräver att författningsdomstolen i Tjeckien först måste komma till  ett slut, innan han undertecknar fördraget.

Klaus har också framfört att han vill se ett tillägg i form av en fotnot på två meningar som handlar om den speciella rättighetsstadgan i Lissabonfördraget och han önskar ett beslut på ett kommande toppmöte angående de två meningarna för att fullfölja den tjeckiska ratificeringen, sa Reinfeldt på presskonferensen.

Det tjeckiska utspelet betyder ytterligare fördröjning innan fördraget kan vara i hamn, eftersom Klaus vill att regeringscheferna ska ta upp detta på nästa toppmöte i slutet på oktober. Därefter  kan det hela vara klart tidigast i november, enligt Ekots EU-reporter Herman Melzer.

Processen om vem som ska ha vilket toppjobb inom EU bromsas samtidigt upp. Det innebär också att det dröjer innan en ny EU-kommission kan utses.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".