Sneglar på Lettlands kris.

Förlängt garantiprogram i baltisk skugga

Ordväxlingen mellan Lettland och Sverige fortsätter om hur Lettland ska få hjälp med att ta sig ur den ekonomiska krisen. Och idag beslutade den svenska regeringen att förlänga garantiprogrammet till de svenska bankerna vilket delvis har med situationen i Lettland att göra.

– Precis som jag sa så gör vi en helhetsbedömning och det är klart att det finns med i sammanhanget. Det här är en osäker stabilisering som vi nu ser. Det finns olika typer av orosmoment runt omkring i vår omvärld och det har vägts in, säger finansmarknadsminister Mats Odell, Kristdemokraterna.

Garantiprogrammet är på 1 500 miljarder kronor och det är åtta banker och finansinstitut som är med i det.

Även om den svenska regeringen inte säger det rent ut så finns det ett klart samband mellan en förlängning av programmet och dagens kris i Baltikum och särskilt i Lettland. Svenska banker har 160 miljarder kronor i utlåning i Baltikum.

Det är letternas sparprogram och svårigheterna att få igenom det i en skakig parlamentarisk situation som har gjort att en hel den hårda ord har slungats mellan Stockholm och Riga de senaste veckorna.

Från svenska sida har det framförts att letterna måste genomföra sparpaket för att ta ner underskotten i budgeten, och leva upp till löften till IMF, Internationella valutafonden.

Och idag har det utlovats besked om mer åtstramningar från Riga redan till nästa vecka när statsbudgeten bereds där.

Det finns även ett annat förslag som har lagts och det handlar om att införa ett tak på hur mycket en bank får kräva från en kund som inte klarar sina amorteringar och räntor, enligt Financial Times idag.

Men enligt vad som sägs till Ekot från regeringskansliet Rosenbad så är förslaget tekniskt krångligt och osäkert om det går igenom och oklart om det skulle gälla retroaktivt eller bara på nya lån etcetera.

Till förslaget hör även en idé om att en bank som mäter ut en bostad och därmed vräker ett hushåll måste kunna erbjuda en ny bostad.

Som ett bevis på hur svår situationen är i Lettland just nu med sparpaketet går den lettiska centralbanken idag på tvärs mot politiska förslag och på hemsidan kan man läsa att centralbanken anser att idén med ett tak kommer för sent och att den bör dras tillbaka, eftersom förslaget kommer vid den sämsta tänkbara tidpunkten, när Lettland letar efter förnyat förtroende och den lettiska ekonomin börjar se en ljusning.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".