Müllers rumänska hemby.
Nobelpriset i litteratur

Svårt hitta Müllers böcker i Rumänien

I Bukarest, Rumäniens huvudstad, är det inte lätt att hitta en bok av Herta Müller. Stadens bäst sorterade boklåda har inga böcker kvar. Men det beror inte på att Müller får Nobelpriset. Böckerna såldes mycket tidigare.

Redan vid ingången står den bok som toppar försäljningslistorna också i Rumänien. Stieg Larssons Milleniumserie är etta och trea. Av rumänsk-tyska Herta Müller finns inte ett spår, inte en bok och ingen reklam. Jag frågar om någon kund frågat efter Müller.

– Ja, vi har haft två kunder som kommit in precis nu och frågat efter henne. Men vi har inga böcker av henne. De få exemplar vi hade var redan sålda sedan tidigare, berättar butiksbiträdet på Carturesti, en välsorterad bokhandel i centrala Bukarest. Det är en samlingsplats för huvudstadens intellektuella på jakt efter den senaste litteraturen, musik, konst eller bara en kopp kaffe.

Det unga butiksbiträdet känner visserligen till Müller, men det är det många andra kunder som inte gör. De är för unga. Müller lämnade Rumänien 1987 när de knappt var födda.

En rumän som blir extra glad över utmärkelsen är Klaus Werner Johannis, borgmästare i staden Sibui i centrala Rumänien. Han är den förste etniske tysk som valts till borgmästare i Rumänien sedan andra världskriget. Dessutom är han omvald två gånger, och också nämnd som tänkbar kandidat till en presidentpost.

När jag får tag på honom är han i Japan och har inte hört nyheten, men han blir mycket glad både för Herta Müllers och för den tyska minoritetens skull.

Den rumänska diktaturen och säkerhetstjänsten Securitates roll i samhället finns med i Herta Müllers böcker. Hon har fortsatt att kritisera sitt forna hemland för att inte någon fullständig uppgörelse med det förflutna skett. Gamla säkerhetsagenter från Securitate finns kvar, de har inte ställts till svars.


Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".