Suu Kyi träffade västdiplomater

Uppdaterad: 07:11
Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi har under morgonen träffat diplomater från USA, Storbritannien och Australien, enligt officiella regeringskällor i Burma. Militärjuntan har gett sin tillåtelse till mötet där man diskuterar omvärldens sanktioner mot Burma. 

Samtidigt är de journalistiska nätverk i Burma som rapporterar om regimen på väg att byggas upp igen.

– Nätverken krossades nästan i samband med de blodiga demonstrationerna för två år sedan, berättar journalisten Joshua för Ekot.

I dag finns nästan 100 journalister runt om i Burma som rapporterar om militärens hårda styre i landet och i det nätverket har Joshua, som bor i Thailand, en mycket viktig roll. Hoppet och kampen bland det burmesiska folket om att försöka förmå regimen att välja en demokratisk väg är inte död. Och landets demokratikämpe Aung San Suu Kyi ger inte heller upp, trots domen om fortsatt husarrest.

På sitt eget initiativ har hon i veckan haft två möten med regimen för att försöka få igång en dialog om förändring, något som Joshua tycker är bra.

Att militärregimen nu går med på samtal är för att de vill försöka förmå henne att medverka till att omvärlden ska lyfta sanktionerna mot Burma.

I förra veckan hölls också för första gången på tio år ett möte på hög nivå mellan USA och Burma - men det mötet ser Joshua inte som ett tecken på att USA nu skulle bry sig extra mycket om Burmas förtryckta befolkning.

– Det är Burmas allt närmare kontakt med Nordkorea - och dess kärnvapen - som starkt oroar USA och det är därför de nu engagerat sig mer i Burma. Och det är en rädsla som de styrande generalerna också utnyttjar för att försöka komma undan sanktionerna, säger Joshua.

Senare i dag tillkännages årets fredspristagare, det pris som Aung San Suu Kyi fick för 18 år sedan men aldrig har kunnat hämta.

– Men den dagen kommer där hon kan delta i en prisceremoni i Oslo, säger Johsua.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".