Fick tidigare träffa amerikansk senator.

Burmas regim gav Suu Kyi lov till samtal

Burmans oppositionsledare Aung San Suu Kyi träffade i dag västdiplomater i Rangoon. Hon hade själv bett om det och regimen sa ja.

Efter den senaste domen om fortsatt husarrest för fredspristagaren Aung San Suu Kyi har hon tagit flera initiativ för att få igång en dialog med de styrande generalerna i Burma.

Enligt den burmesiske journalisten Joshua är det inte så förvånande att det nu ser ut som både regimen och Suu Kyi söker nya vägar.

– Både regimen och oppositionen är medvetna om att det inte går att fortsätta så här, men tyvärr har militären ännu inte förstått att de också måste ändra sig för att vi ska kunna genomföra en förändring på fredlig väg, säger Joshua.

Han flydde från Burma under den så kallade Saffransrevolutionen för drygt två år sedan och ingår i det reporternätverk som såg till att det som hände i Burma då nådde ut till omvärlden. Nu har det nätverket åter byggts upp inne i Burma. Men Joshua har en mycket viktig roll som sambandslänk i Thailand.

Joshua varnar dock för att man inte ska sätta allt för stort hopp till juntans nya tillåtande attityd gentemot Suu Kyi.

– De styrande generalerna utnyttjar situationen för att försöka förmå omvärlden att släppa på sanktionerna mot Burma. Det är också därför de i förra veckan hade det första mötet på hög nivå med USA på tio år, säger Joshua.

Men han sätter inte så stor tilltro till USA:s tankar med mötet.

– USA är mest oroat för Burmas allt närmare vänskap med Nordkorea - och dess kärnvapen - och det är därför man vill få en till större kontroll över vad generalerna gör. Och regimen i Burma utnyttjar situationen för att försöka bli av med sanktionerna, säger Joshua.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".