Krävs på en förklaring.
Lissabonfördraget

Stor undran inom EU efter Klaus nya krav

Inom EU råder det i dag stor oklarhet vad det är för krav som den tjeckiske presidenten Václav Klaus ställer för att signera det nya EU-fördraget, något som framkom när han talade med EU:s ordförande, statsminister Reinfeldt i går.

Ända sedan i går kväll undras det runt om i unionen vad det är den tjeckiska presidenten egentligen vill och varför. Ingen förstår riktigt och den enda som antagligen vet är Václav Klaus själv.

Även i Tjeckien verkar man famla om vad som gäller. President Klaus har inte velat svara på några fler frågor och tjeckiska journalister har under natten och morgonen ringt runt till olika EU-länders beskickningar för att fråga om det finns någon som har hört något mer. Och det verkar det inte finnas.

Det man gissar just nu är att den tjeckiska presidenten vill ha ett liknande undantag från stadgan för de grundläggande mänskliga rättigheterna som Polen och Storbritannien har. Stadgan är en del av det nya EU-fördraget.

Att ett medlemsland vill ha in en ändring är inget konstigt. Det är det många som har velat ha och också har fått under resans gång.

Det som är anmärkningsvärt är att det kommer nu, när man haft åratal på sig att kläcka ur sig att man vill ha den ena eller andra ändringen.

Men inom politik är som bekant allt möjligt och Sverige som ordförandeland väntar nu på klarare besked från Prag vad det är som gäller för att snabbt kunna hitta en lösning som gör alla nöjda.

Är det bara en fotnot, så som det har låtit hittills kan säkert stats- och regeringscheferna klämma in det på nästa toppmöte. Är det mera så att man de facto ändrar i själva fördraget så måste alla länder göra om hela processen med att godkänna det.

Men Frankrikes regering har redan varit ute och slagit fast att det under inga omständigheter kommer bli fråga om att ändar i själva fördragstexten.

Det som många undrar över i dag är också huruvida den tjeckiska presidentens befogenheter verkligen går så långt att han kan villkora sin underskrift under EU-fördraget med särskilda krav i ett läge när både regering och parlament i Tjeckien redan har godkänt Lissabonfördraget.

Många frågetecken med andra ord. Just nu ser det ut som ett solospel från den tjeckiske presidenten. När den tjeckiska regeringschefen talade med EU:s ledning i förrgår sa han inget om några nya tjeckiska krav.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".