Ovanjordsdelen av slutförvaringen i Forsmark. Fotomontage: SKB.
Svensk kärnbränslehantering

"Vi har utrett förvaring i djupa borrhål"

Svensk kärnbränslehantering, SKB, anser att man redan har utrett möjligheten att förvara kärnavfall i djupa borrhål. Strålsäkerhetsmyndigheten vill att SKB tittar närmare på det alternativet, men SKB håller fast vid en annan metod.

Svensk kärnbränslehantering har valt att satsa på den så kallade KBS 3-metoden, som innebär att avfallet förvaras i kopparkapslar 500 meter ner i berggrunden.  Och SKB anser att man redan har utrett tillräckligt.

– Det vill jag hävda att det har vi gjort. Vi har gjort den redovisning som behövs för att kunna bedöma alternativet djupa borrhål, säger avdelningschefen Saida Engström.

Med djupa borrhål skulle avfallskapslarna staplas på varandra mellan två och fyra kilometer ner i berggrunden. Därnere är grundvattnet mycket salt och temperaturen hög.

SKB håller benhårt fast vid KBS 3-metoden, säger Saida Engström.

– Det här måste ju faktiskt vara förlåtande hantering mot mänskligt handlande. Vi ska kunna göra fel och ta tillbaka en kapsel och göra om det. Det är inte möjligt för djupa borrhål, Den här metoden är inte lämplig, den har för stora svagheter.

Du säger att ni redan har gjort sådana utredningar, men SSM är ju inte nöjda med de utredningarna?

– De har ju inte sett hela underlaget. Vad är det man ska göra egentligen? Vi måste åstadkomma ett slutförvar i flerbarriärsystem, barriärer som är oberoende av varandra, för att se till att säkerheten upprätthålls i alla lägen, säger Saida Engström.

I slutet av nästa år ska SKB lämna in sin tillståndsansökan för slutförvaret i Forsmark. Då måste det också finnas en omfattande miljökonsekvensbeskrivning med alternativ.

Enligt Saida Engström blir avfallet mycket svårare att kontrollera om man använder djupa borrhål.

– För oss är det oacceptabelt att bränslet ska ligga i grundvattnet fyra kilometer under jord, blottat utan tillslutning. Vi kan inte stå för en sådan metod, säger Saida Engström, avdelningschef på Svensk kärnbränslehantering.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Kärnavfall

Kärntekniskt avfall är det som blir över efter kärnkraftsproduktionen.

Avfallet delas in i kategorier, bland annat använt kärnbränsle och radioaktivt driftavfall.

Kärntekniskt avfall är radioaktivt, vilket innebär att det ger ifrån sig farlig strålning.

Använt kärnbränsle är farligt under tusentals år.

Radioaktivt driftavfall är farligt i några hundra år.

Radioaktivt avfall måste tas om hand på ett sätt som är säkert för människor, djur och miljö.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".