Ekots Sten Sjöström:

Obama ingen typisk fredaktivist

Det blev alltså USAs president Barack Obama som tilldelas 2009 års fredspris. Det är ett överraskande val även om han precis i sluttampen börjat nämnas allt oftare, skriver Sten Sjöström.

Den norska Nobelkommittén motiverar sitt beslut med att Obama gjort extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folken och priset är också för hans vision om en värld utan kärnvapen.

Enligt kommittén så har Obama givit världens folk ett hopp om en bättre framtid.

Själv har han ännu inte kommenterat priset, som trots hans popularitet i breda kretsar säkert kommer att väcka kritik.

Obama har varit president i bara drygt ett halvår och det är svårt att peka på särskilt många konkreta saker som han lyckats utföra hittills. Priset kanske skulle vara mer motiverat om några år. Han har visserligen stoppat planerna på ett fast missilförsvar i Europa, annars har det hittills mest varit vackra tal.

Men onekligen stämmer det som Nobelkommittén också säger att Obama bidragit till ett nytt klimat i världen.

Samtidigt är han ingen typisk fredsaktivist, Obama har varit motståndare till kriget i Irak men han har tvärtom velat trappa upp kriget i Afghanistan.

Den amerikanska militärledningen vill att USA ska skicka ytterligare 40 000 soldater till Afghanistan och Obama sliter just nu med frågan om han ska gå sina generaler till mötes.

Det är mycket möjligt att han kommer att göra det och i så fall uppkommer den lite pikanta situationen den 10 december att Fredspriset delas ut till en person som just fattat beslut om en kraftig eskalering av ett krig.

Sten Sjöström
sten.sjöström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".