Reaktioner från omvärlden

Kommentarer har börjat komma från omvärlden. Barack Obama fick oväntat fredspriset men alla är inte positiva.

– Obama är den rätte att få fredspriset, sade Afghanistans president Hamid Karzai. 

Talibanerna i Afghanistan tyckte dock att valet av Obama var absurt då "fredspriset gått till en man som skickat 21 000 extra soldater till Afghanistan för att trappa upp ett krig."

– När Obama ersatte Bush trodde afghanerna att han inte skulle följa i Bushs fotspår. Tyvärr gick Obama faktiskt ett steg längre, sade Zabihullah Mujahid till Reuters.

Från Mellanöstern är reaktionerna dock mer blandade. Palestiniernas fredsförhandlare Saeb Erekat välkomnade att Obama fått fredspriset.

– Vi hoppas att han kommer att vara kapabel att nå fred i Mellanöstern och lyckas med ett israeliskt tillbakadragande till 1967-års gränser och därmed etablera en självständig palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad.

Samtidigt säger förra årets fredspristagare, Martti Ahtisaari från Finland, att valet av Obama är en fråga om konflikten mellan israeler och palestinier.

– Vi har inte fred i Mellanöstern ännu och den här gången var det väldigt tydligt att de vill uppmuntra Obama att ta initiativ i dessa frågor. Jag önskar honom lycka till, sade den finländske fredsmäklaren och expresidenten till CNN.

I Gaza dömde däremot Jihad-ledaren, Khaled al Batsh ut Nobelkommitténs beslut som politiskt.

– Det handlar inte om trovärdighet, etik och moral, sade han. al Batsh undrade även varför ett land med så stor kärnvapenarsenal belönas.

Från Iran var tonerna dock mer hoppfulla.

– Fredspriset borde hjälpa Obama att stoppa orättvisorna i världen, sade en topptjänsteman i Iran.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".