Fredspris till USA-president

Valet av Obama väcker debatt

USA:s president Barack Obama får Nobels fredspris i år, meddelade den norska Nobelkommittén på förmiddagen. SR:s korrespondent i USA rapporterar om ett val som väcker debatt.

Glädje och förvåning - det är reaktionen i Vita Huset efter nyheten om att president Barack Obama får Nobels fredspris. Obama själv väntas uttala sig inom kort. Hans pressekreterare säger att presidenten reagerade "med ödmjukhet" på beskedet.

– Vi blev väldigt överraskade, säger en av Obamas närmaste medarbetare.

Barack Obama får det prestigefyllda fredspriset efter mindre än nio månader som president. Han prisas för sina ansträngningar att stärka internationell diplomati och internationellt samarbete, enligt motiveringen. Den norska nobelkommittén skriver också att han gett människor hopp om en bättre framtid.

Men motiveringen väcker debatt.

Obama har nått konkreta resultat bland annat när det gäller nedrustningen av robotskölden i Östeuropa.

Han har satt upp mål för förändring i bland annat klimatfrågan och talat om en ny attityd i utrikespolitiken, bland annat i det tal han höll till världens muslimer i juni.

Men de påtagliga förändringarna är hittills små, menar kritikerna. USA är inblandat i två krig, ett i Afghanistan och ett i Irak. Och försöken att få Nordkorea och Iran att trappa ned sina kärnenergiprogram har hittills inte gett önskat resultat.

Att ge fredspriset till Obama, det är som att ge någon högsta betyg innan provet är gjort, sade en kommentator.

Från den växande fredsrörelsen här i USA väntas också kritik mot att Obama får fredspriset samtidigt som han överväger att trappa upp krigsinsatsen i Afghanistan.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".