Omvärlden spänner över hela skalan

De internationella reaktionerna  på valet av president Barack Obama som fredspristagare är mycket olika: positivt, helt fel och förväntan.

På den positiva sidan finns personer som den siste ledare för Sovjetunionen Michail Gorbatjov, den afghanska presidenten Hamid Karzai - som hoppas att priset kan hjälpa Obama att få slut på orättvisorna i världen, och Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai - som av många tippades få årets fredspris. Tsvangirais kommentar var att Obama var en värdig mottagare av priset och en extraordinär person.

Martti Ahstisaari, som blev fredspristagare i fjol tror att valet av Obama är tänkt att uppmuntra presidentens försök att skapa fred mellan Israel och Palestina.

Från talibanerna i Afghanistan kom ett fördömande: Han har inte gjort någonting för att nå fred i Afghanistan.

Och från det konservativa partiet Jamaat-e-Islami i Pakistan kom uttalandet att det är ett skämt.

Uigurernas världsledare Rebiya Kadeers reaktion var att priset nu skapar förväntningar Obama: Det innebär att han nu får press på sig att stå upp för förtryckta stater.

Obamas egna Kenyanska släktingar säger sig vara hedrade över priset.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".