Både ironi och allvar i Mellanöstern

Nytt hopp för mänskligheten är en kommentar, men sarkasmer saknas inte.

"Mycket välförtjänt!". Han hur trots allt både stängt Guantánamo, avslutat Irak- och Afghanistan krigen och löst Israel-Palestinakonflikten." skriver en egyptisk bloggare.

En annan arabisk kommentar lyder: Det är ju helt gammeldags - en sorts för-cyber-mentalitet - att sitta fast i dogmatiska regler om att man ska belönas för något man gjort. Det är ju tanken som räknas.

Men vid sidan av de sarkastiska kommentarerna finns förhoppningen att priset ska bli ett stöd och en uppmuntran för Obama som redan uppfattas som redan uppfattas som svag efter att han misslyckats med att tvinga Isarel till ett byggstopp i de olagliga bosättningarna på Västbanken.

Och trots att Obama inte åstadkommit mycket mer än ett par välformulerade tal, så kallade Arabförbundets ordförande Amr Moussa priset ett bevis för att världen står bakom dessa tal och vill hjälpa Obama att göra verklighet av sina ord.

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat välkomnade priset och sa att han hoppades Obama skulle bidra till etablerandet av en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Israels president - och tidigare fredspristagare Shimon Peres - sa att Obama givit mänskligheten nytt hopp.

I Teheran, sa en av president Ahmadinejads rådgivare: Vi är inte upprörda utan hoppas att detta ska bidra till att Obama verkar för rättvisa i världen.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".